időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Kalapáccsal végezték ki az orosz dezertőrt

László Dávid
2022.11.13. 11:42 2022.11.13. 11:44
Kalapáccsal végezték ki az orosz dezertőrt

Brutális videó kering az orosz–ukrán háborúval foglalkozó Telegram-csatornákon. A meg nem erősített hitelességű felvételen egy egyenruhás férfi látszik, akinek a fejét ragasztószalaggal rögzítették egy téglarakáshoz, hogy szilárdan tartsa. Az alak rövid monológjának végeztével óriási erővel csapnak le fejére egy hatalmas kalapáccsal, majd összecsukló holttestére még egyszer rásújtanak.

Az áldozat minden bizonnyal Jevgeny Nuzsin, aki azzal vált ismertté szeptemberben, hogy az orosz Wagner csoport nevű hírhedt zsoldoscsapattól átállt Ukrajnához. 

Az 55 esztendős férfi akkor interjút is adott az ukrán médiának. Elmondása szerint egy 1999-ben elkövetett gyilkosságért és szökési kísérletért töltötte börtönbüntetését, mikor csatlakozott a Wagner csoporthoz. Azt vallomások, sőt kiszivárgott felvételek már korábban többször bizonyították, hogy a zsoldossereg az elítéltek között is toboroz: szolgálatukért cserébe büntetésük elengedését ajánlják.

Jevgeny Nuzsin viszont amint Ukrajna területére lépett, szinte azonnal dezertált.

Szökését azzal indokolta, hogy csak szegényes kiképzést kapott, a halálba küldték, és egyébként is családja él Ukrajnában – nagybátyja Ivano-Frankivszkban és nővére Lvivben (Lemberg). A háború kirobbanásáért Vlagyimir Putyint hibáztatta, és azt bizonygatta, hogy szeretne inkább ukrán oldalon harcolni, amit már régen, még a börtönben eldöntött.

Hadifogságban a sorsa bizonytalan volt, ám úgy tűnik, végül elengedték, mert elmondása szerint Kijevben rabolták el, mielőtt egy pincében tért magához. 

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a dezertőrt kik végezték ki, önbíráskodó ukránok, akik nem hittek őszinteségében vagy – ahogy több ukrán média is állítja – a Wagner csoport tagjai álltak bosszút az árulón.

Ha az utóbbi forgatókönyv igaz, az is komoly kérdéseket vet fel, hogy a zsoldoscsapat ilyen akciókra képes az ukrán fővárosban, messze a hátországban. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője úgy kommentálta a híreket, hogy a videó címe lehetne ez is: „Egy kutya egy kutya halálát érdemli.”

 

Borítókép: Kivágott részlet a közösségi médiában keringő kivégzésről (Forrás: Twitter)

Háború Ukrajnában

Mit tud kezdeni Ukrajna az új amerikai rakétákkal?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.