időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Nem jött be a tajvani kormánypártnak a Kínával riogatás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.26. 20:51 2022.11.26. 21:05
Nem jött be a tajvani kormánypártnak a Kínával riogatás

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson. A választók Caj Jing-ven pártja helyett számos fontos körzetben inkább az ellenzéki Nemzeti Pártot (KMT) választották az önrendelkezési jogú szigetországban. A választásokon a Tajvanra igényt tartó Kína miatt érzett aggodalmak háttérbe szorultak a helyi kérdések mögött.

Caj a pártja kampánya során többször is beszélt arról, hogy ellenáll Kínának és megvédi Tajvant. 

A párt jelöltje, Csen Si-csung azonban, akinek végül nem sikerült megszereznie a tajpeji polgármesteri széket, csak néhányszor vetette fel a Kínai Kommunista Párt fenyegetését, de a csekély érdeklődés miatt inkább ő is a helyi témákkal kampányolt. Caj szombat este egy rövid beszédben ajánlotta fel lemondását, és egyúttal köszönetet mondott támogatóinak is. – Minden felelősséget magamra kell vállalnom – mondta.

Míg a nemzetközi megfigyelők és a kormánypárt a választásokat a Tajvan szomszédságában lévő, hosszú távú egzisztenciális fenyegetéssel próbálták összekapcsolni, sok helyi szakértő szerint Kínának ezúttal nem volt nagy szerepe.

Tajvan fővárosában, Tajpejben, valamint Taojüanban, Tajcsungban és Új Tajpejben is a nacionalista párt jelöltjei nyerték a polgármesteri széket.

A tajvaniak 13 megyében és kilenc városban választottak polgármestert, városi tanácstagokat és más helyi vezetőket. Volt egy népszavazás is a választójogi korhatár 20-ról 18 évre történő leszállításáról, amit a helyi média szerint a szavazók elutasítottak. Cseang Van-an, Tajpej új polgármestere szombat este nagyszabású gyűlésen jelentette be győzelmét. – Megmutatom a világnak Tajpej nagyságát – ígérte.

 

Borítókép: Caj Jing-ven tajvani elnök (k) nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt egy tajpeji szavazóhelyiségben 2022. november 26-án, az önkormányzati választások napján (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.