Román katonák lophatták a NATO gépeinek üzemanyagát

A Kogalniceanu katonai támaszponton nem ez az első ilyen eset, a különbség csak annyi, hogy korábban civilek, ezúttal pedig katonák buktak le – írja a Főtér.ro.

Forrás: Foter.ro2022. 11. 18. 8:26
null
Adazi, 2022. május 27. Amerikai katona az amerikai hadsereg egyik Sikorsky UH-60 Black Hawk (Fekete Sólyom) nevû csapatszállító helikoptere mellett a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésû hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield mûveletet a lett hadsereg szárazföldi erõinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt elõretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) mûveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Konstanca megyei Mihail Kogalniceanu támaszpont huszonkét katonája ellen nyomoz a katonai ügyészség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből. A huszonkét gyanúsítottból kedden nyolc személyt őrizetbe is vettek, közben átkutatták lakásaikat és katonai bázist is.

Legalább hét tonna üzemanyag tűnt el nyomtalanul, de az ügyészek feltételezése szerint ennél nagyobb mennyiséget lophattak el a gyanúsítottak.

Legutóbb tavaly indított nyomozást a szervezett bűnözés elleni ügyészség a Kogalniceanu reptéren tapasztalható üzemanyaglopások ügyében. Az amerikai hatóságok közreműködésével zajló vizsgálat célpontjában azonban civilek, nem pedig katonák álltak. Akkor kétmillió dollár értékű üzemanyag tűnt el, a feltételezett elkövetők a támaszpontot üzemanyaggal ellátó cég alkalmazottai voltak.

A korrupcióellenes ügyészség szintén kiszállt már a támaszpontra: idén szeptemberben azért tartottak házkutatást, mert komoly korrupciós gyanúk merültek fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, amelyekben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek – olvasható a Főtér.ro. oldalán.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.