Eleonóra 2024. február 21.
logo

Úgy tűnik, véget értek a tüntetések Kínában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.29. 08:46 2022.11.29. 08:53
Úgy tűnik, véget értek a tüntetések Kínában

Nagy rendőri jelenlét mellett, fagypont alatti hőmérsékleten abbamaradtak a szigorú járványügyi szabályok elleni tiltakozások a kínai fővárosban; Sanghajban, Nancsingban és a többi nagyvárosban is csend volt kedden.

Kína rendkívül szigorú vírusellenes korlátozásai ellen a hétvégén több városban is tüntettek, az elmúlt évtizedek legnagyobb tiltakozása robbant ki a Kommunista Párt uralma ellen.

A hatóságok néhány szabályon könnyítettek, hogy a köz haragját enyhítsék, de arra semmi sem utal, hogy a kormány szakítana a zéró-Covid politikával.

Nem tudni, hány embert tartóztattak le azóta, hogy pénteken megkezdődtek a tüntetések, amelyeket az északnyugat-kínai Ürümcsi városában kitört tűzvész váltott ki, amelyben legalább tízen meghaltak. Nagy felháborodást okozott, hogy a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Anélkül, hogy a tüntetéseket említették volna, néhány város hétfőn enyhített a korlátozásokon:

Pekingben nem állítanak ezután ki- és bejutást gátló kapukat a lakótelepekhez, amelyekben fertőzötteket találtak.

Kuangcsou ipari és kereskedelmi központban, a legújabb kínai fertőzési hullám gócpontjában bejelentették, hogy egyes lakosoknak nem kell többé tesztelésen részt venniük. Ürümcsi és Csincsiang tartomány egy másik városa közölte, hogy az alacsony fertőzési kockázatúnak ítélt területeken a héten újranyithatnak a piacok és más üzletek, elindulhatnak a buszok.

Szemtanúk és a közösségi portálokon közzétett videók szerint a hétvégén tüntetések robbantak ki Kína-szerte, a BBC egyik tudósítóját a sanghaji rendőrök megverték és több órán át őrizetben tartották, magyarázatuk szerint azért, hogy ne kapja el a vírust. Ugyancsak őrizetbe vették a svájci RTS és az amerikai AP egy-egy tudósítóját, majd később szabadon engedték őket.

 

Borítókép: védőruhát viselő önkéntes egészségügyi dolgozók élelmiszersegélyt oszt a lakóknak az új koronavírus-fertőzések miatt lezárt pekingi lakónegyedek egyikében 2022. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Vu Hao)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.