Az orosz álláspontot ismertette Vlagyimir Putyin az indiai kollégájának

Elvi értékelést adott Oroszország ukrajnai háborújának irányvonalával összefüggésben Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai kormányfőnek – közölte a két vezető pénteki telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 14:10
Narendra Modi indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal az India és Oroszország közötti együttműködés előmozdításáról a Sanghaji Együttműködési Szervezet ének (SCO) találkozóján Szamarkandban, Üzbegisztánban 2022. 09.16-án. (Forrás: Narendra Modi / Twitter)
Narendra Modi indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal az India és Oroszország közötti együttműködés előmozdításáról a Sanghaji Együttműködési Szervezetének (SCO) találkozóján Szamarkandban, Üzbegisztánban 2022. 09.16-án. (Forrás: Narendra Modi / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva tájékoztatás szerint Putyin elnök az indiai kormányfő kérésére fejtette ki az orosz álláspontot. A TASZSZ hírügynökség az indiai miniszterelnöki hivatal hivatalos honlapjára hivatkozva azt írta, hogy Modi az eszmecsere során párbeszédre és tárgyalásokra szólított fel az Ukrajna körül kialakult helyzetről. Megállapodtak a személyes kapcsolattartás folytatásáról is.

A Kreml szerint a felek részletesen megvitatták a gyakorlati együttműködés kilátásait olyan területeken, mint a kölcsönös beruházások, az energia, a mezőgazdaság, a közlekedés és a logisztika.

 Indiának a G20-csoportban és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben kezdődő soros elnökségére való tekintettel a két vezető megvitatta a nemzetközi szervezetekben folytatott szoros koordináció fontosságát. 

Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata azt is megjegyezte, hogy Putyin és Modi elégedettségét fejezte ki a különösen privilegizált stratégiai partnerség elvei alapján fejlődő, magas szintű kétoldalú együttműködéssel kapcsolatban.

Putyin egyébként pénteken, a Kreml tájékoztatása értelmében megvitatta az ország biztonságának szavatolásával és a szomszédos államokkal való kölcsönhatással kapcsolatos kérdéseket az orosz biztonsági tanács tagjaival. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megerősítette, hogy Putyin hétfőn Minszkben tárgyal majd Aljakszandr Lukasenka belorusz államfővel.

 

Borítókép: Narendra Modi indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal az India és Oroszország közötti együttműködés előmozdításáról a Sanghaji Együttműködési Szervezet találkozóján Szamarkandban, Üzbegisztánban 2022. szeptember 16-án (Forrás: Twitter/Narendra Modi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.