Egy évig tartó katonai szolgálatot vezet be Tajvan a kínai fenyegetés miatt

Az elnök azzal a fenyegetéssel indokolta a döntést, amelyet Kína jelent Tajvan számára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 27. 12:06
CAJ Jing-ven
Tajpej, 2022. december 27. Caj Jing-ven tajvani elnök sajtótájékoztatót tart Tajpejben 2022. december 27-én, amelyen bejelentette, hogy a kormány négy hónapról ismét egy évre emeli a kötelezõ katonai szolgálat idõtartamát. Az elnök azzal a fenyegetéssel indokolva a döntést, amelyet "Kína jelent Tajvan számára". MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tajvani kormány négy hónapról ismét egy évre emeli a kötelező katonai szolgálat időtartamát – közölte az MTI.

Caj Jing-ven elmondta:

a sorkatonai szolgálat jelenleg érvényben lévő időtartama már nem készíti fel megfelelően a behívottakat a térség „gyorsan változó helyzetére”.

– Tajvan békét akar, de meg kell tudni védenie magát – szögezte le az elnök. Az új rendszer 2024-től lép életbe.

Hozzátette azt is, hogy a döntéssel kapcsolatban az Egyesült Államok – amely bár nem ismeri el Tajvant hivatalosan, a sziget legnagyobb fegyverszállítója – „semmiféle nyomást nem gyakorolt” Tajpejre.

Tajvanon a kormány 2018-ban csökkentette a kötelező katonai szolgálat időtartamát egy évről négy hónapra. A döntés egyik indoka az volt, hogy a hosszú katonai szolgálat miatt a gazdasági szektor nem jut elég munkaerőhöz.

A tajvani védelmi tárca hétfőn bejelentette, hogy Kína 24 óra alatt rekordszámú, 71 katonai repülőgépet küldött Tajvan légterébe, és hét kínai hadihajót is észleltek Tajvan közelében.

Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke augusztusban – a heves kínai tiltakozás ellenére – látogatást tett a szigeten.

Kína saját területeként tekint Tajvanra, annak dacára, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van.

Borítókép: Caj Jing-ven tajvani elnök sajtótájékoztatót tart Tajpejben 2022. december 27-én, amelyen bejelentette, hogy a kormány négy hónapról ismét egy évre emeli a kötelező katonai szolgálat időtartamát. Az elnök azzal a fenyegetéssel indokolta a döntést, amelyet Kína jelent Tajvan számára (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.