Elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus

„Aki ismerte őt, tudja, egy nap alatt legalább kettőt élt. Ritkán lehetett őt otthon találni, tétlenül pedig soha” – írták róla.

Magyar Nemzet
Forrás: Felvidék.ma, Új Szó2022. 12. 30. 17:04
Duray, Miklós
Budapest, 2016. november 8. Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, író Rendszerváltozás, rendszerváltoztatás, rendszerváltás a Kárpát-medencében 1963-2015 című kötetének bemutatóján a fővárosi Magyarság Házában 2016. november 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 77. évében hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár, a felvidéki magyar közösség és politikai élet egyik legnagyobb formátumú, meghatározó alakja – írta a Felvidék.ma. A lap szerint Duray Miklós halálával a Felvidék az egyik legmeghatározóbb „oszlopát” veszítette el.

Aki ismerte őt, tudja, nem túlzás azt mondani: az a típusú ember volt, aki egy nap alatt legalább kettőt élt. Ritkán lehetett őt otthon találni, tétlenül pedig soha

– írta a lap.

Majd mint folytatta: „Ismerősei, s azok, akiket barátságával tüntetett ki, számíthattak a néha egészen képtelen időpontokban érkező telefonhívásokra, melyek mindig izgalmas és tanulságos beszélgetést jelentettek, kezdve a kőkemény aktuálpolitikától a nemzetpolitikán-nemzetstratégián át a világ ügyes-bajos dolgaiig. Beszélt, írt, tanított, rendszert váltott, az élen állt, amikor ez akár életveszélyes is lehetett, de tudott háttérbe is vonulni, ha ezt kívánta meg tőle a közösség érdeke.”

Duray Miklós 1965-től fogva aktívan politizált. Bár tanulmányait a prágai tavasz eseményei megszakították, 1971-ben szerzett geológusdiplomát, majd doktori címet 1977-ben.

Már diákkorától aktív közéleti szerepet vállalt – emlékeztetett az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai napilap –, elnöke volt a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klubnak, csatlakozott a Charta ’77 aláíróihoz (akik az emberi jogok csehszlovákiai megsértése ellen tiltakoztak, aláíróit a kommunista hatalom üldözte – a szerk.) megszervezte az illegális Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságát (amely keretében tiltakoztak a szlovákiai magyar oktatás leépítése ellen). 1990-ben megalapította az Együttélés Politikai Mozgalmat, később pedig az MKP (Magyar Közösség Pártja) elnöke lett.

Az első csehszlovák demokratikus parlamenti választáson 1990 májusában, szlovákiai viszonylatban a második legnagyobb támogatottságot élvező politikus volt. 1992-ben újra megválasztották, 1994-től 2010-ig a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában volt képviselő. A Magyar Koalíció parlamenti frakciójának elnöke volt 1994-től 1996-ig.

Duray Miklós 1998-ban a Magyar Állandó Értekezlet alapötletének megfogalmazója, létrehozásának egyik kezdeményezője volt. 

Emellett tőle származik a magyarigazolvány-rendszer alapötlete is. A törvény elfogadása után az 1-es sorszámú magyarigazolvány birtokosa lett.

Duray Miklós több díjat és kitüntetést is kapott, így többek között a Bethlen Gábor-díjat (1988); a Magyar Köztársaság Aranyérmét (2000); a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét (2001) és a Szent István-díjat (2003).

Borítókép: Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, közíró, egyetemi tanár. 1945–2022. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.