időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

EU-biztos figyelmeztette Elon Muskot az uniós tartalmi követelményekre

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.01. 09:36 2022.12.01. 10:04
EU-biztos figyelmeztette Elon Muskot az uniós tartalmi követelményekre

A tartalomellenőrzéssel, gyűlöletbeszéddel és álhírekkel kapcsolatos uniós szabályok betartására figyelmeztette szerda este Elon Muskot, a Twitter új tulajdonosát és vezetőjét Thierry Breton, az Európai Unió (EU) digitális politikáért felelős biztosa.

A Twitternek meg kell erősítenie a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól vagy más ártalmas tartalmaktól való védelemét, hogy elkerülhesse az új szabályok megsértését, melyek a 27 országot tömörítő blokkban óriási bírsággal fenyegetik  techcégeket - közölte Breton a milliárdos dél-afrikai származású amerikai vezérigazgatójával, aki a közelmúltban megvásárolta a közösségi mikroblog-platformot.

A Twitternek jelentősen növelnie kell erőfeszítéseit, hogy a jövőre életbe lépő digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály új feltételeinek megfeleljen

 – mondta Breton szerdán egy videokonferencián, amelyet a törvényre való felkészülés megvitatásának szenteltek.

Az új törvény azt írja elő a techóriásoknak, hogy komolyabban ellenőrizzék platformjaikat – a többi között – a terrorizmus támogatását, a gyerekek szexuális kihasználását, a gyűlöletbeszédet és a kereskedelmi csalásokat illetően.

A törvény annak az új digitális szabályrendszernek a része, amely Európát a közösségimédia-cégek hatalmának korlátozását célzó világtörekvések vezetőjévé tette, és ellentétben áll Musk Twitterről szóló elképzeléseivel.

A Breton irodája által közzétett beszélgetés alapján Musk elmondta: a Twitternek átlátható felhasználói irányelveket kell bevezetnie, komolyan meg kell erősítenie a tartalmi moderálást és a szólásszabadság védelmét, fel kell lépnie a hamis információk ellen és korlátoznia kell a célzott hirdetéseket.

Musk korábban jelezte, hogy visszavonná a Twitter több korábbi, a félretájékoztatás elleni szabályát, legutóbb a Covid–19-cel kapcsolatos hamis információk tilalmát törölte el.

A szerdai beszélgetésen Musk jóváhagyta, hogy az EU a jövő év elején terheléses tesztet hajtson végre a Twitter-központban, segítve a vállalat alkalmazkodását az új szabályokhoz, amelyek megsértése a cég éves bevételének hat százalékát kitevő bírsággal is járhat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter közölte szerdán, hogy nem került le a napirendről Musk 44 milliárd dolláros Twitter-vásárlásának vizsgálata.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/EPA/Patrick Pleul)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.