Felesküdött Izraelben Benjamin Netanjahu hatodik kormánya

Programjuk legfontosabb része egy átfogó igazságügyi program.

Mayar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 18:23
NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2022. december 29. Benjámin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnök (b) beszél az új kormány eskütételén a parlament, a knesszet jeruzsálemi épületében 2022. december 29-én. MTI/EPA/Pool/Reuters/Amir Cohen Fotó: Amir Cohen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll.

A szavazás előtt Amír Ohanát, a Likud párt nyíltan homoszexuális politikusát választották meg a kneszet házelnökévé. A Maárív című újság honlapjának értesülése szerint Ohana szavazati szabadságot kapott az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos voksolásokon. Az új kormánynak 33 tagja lesz, közülük öten nők. Ez a nők jelentős háttérbe szorulását jelzi, ugyanis az előző, 27-tagú Lapid-kormányban kilenc nő kapott tárcát.

A koalíciós megállapodás, valamint a kormány által nyilvánosságra hozott vezérelvek szerint a hivatalba lépő kabinet kiemelt kérdésnek tekint egy átfogó igazságügyi reformot.

Ennek részeként kötelezettséget vállaltak arra, hogy elfogadják az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság normakontrollját felülbíráló törvényt, amelynek célja a végrehajtó és törvényhozó hatalom bíróság általi ellenőrzésének csökkentése.

Ha megszavazzák a legfelsőbb bíróság jogkörének korlátozását, akkor a legfőbb bírók többek közt nem tudják majd érvényteleníteni az esetlegesen az alkotmánnyal vagy az emberi jogokkal szemben állónak ítélt, s a kneszet többsége által elfogadott törvényeket.

Emellett az új kormány programjában szerepel – emlékeztet a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál – az izraeli települések kiterjesztése Ciszjordániában és a ciszjordániai annektálási politika mérlegelése, a magas megélhetési költségek elleni küzdelem, és az állam garantálta zsidó vallási szolgáltatások – mint amilyen az esketés vagy a temetés – fölött gyakorolt ultraortodox befolyás további erősítése.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön táviratban gratulált izraeli kollégájának, Benjamin Netanjahunak hatodik kormánya megalakítása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor szerint figyelemre méltó politikai teljesítmény, hogy Benjamin Netanjahu a legutóbbi, novemberi választáson aratott győzelmét követően újra visszatér a kormányfői pozícióba. Ez a kitartás különleges jelentőséggel bír a nehéz időkben, amelyekkel szembe kell néznünk – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Elkötelezettségünk a két ország stratégiai partnersége és Izrael biztonsága mellett a lehető legszilárdabb – szögezte le, hozzátéve: Magyarország továbbra is támogatja Izraelt a nemzetközi színtéren tapasztalható elfogult és tisztességtelen megközelítésekkel szemben. Készek vagyunk arra – folytatta Orbán Viktor –, hogy tovább erősítsük a nemzeti érdekek közös felfogásán alapuló szoros együttműködést országaink között.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnök (balra) beszél az új kormány eskütételén a parlament, a knesszet jeruzsálemi épületében 2022. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Reuters/Amir Cohen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.