Illegális bevándorlás: cselekvési tervet javasol Brüsszel

Az intézkedések célja, hogy megerősítse a migrációval kapcsolatos együttműködést a nyugat-balkáni partnerekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 05. 14:49
null
Horgos, 2022. november 25. A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendõrök állnak õrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelõhely közelében 2022. november 25-én. Elõzõ este fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között, egy 20 év körüli bevándorló férfit mellkasi lõtt sebekkel szállítottak kórházba. A Közel-Keletrõl és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba. MTI/AP/Szerb belügyminisztérium Fotó: Szerb belügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet javasol a Nyugat-Balkán országaival való együttműködésre az illegális migráció jelentette közös kihívások kezelése érdekében – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

A december 6-ra, Tiranába tervezett EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót és a bel- és igazságügyi tanács migrációval is foglalkozó december 8-i ülését megelőzően közzétett javaslat számos intézkedést határoz meg, köztük a határigazgatás megerősítését, a menekültügyi eljárások felgyorsítását, a befogadási kapacitás támogatását és az embercsempészet elleni küzdelem megerősítését. Szerepel benne továbbá az uniós tartózkodásra jogosulatlanok visszafogadásáról szóló együttműködés, valamint az érintett országok és az EU közötti vízumpolitika összehangolásának megvalósítása.

Az intézkedések célja, hogy megerősítse a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos együttműködést a nyugat-balkáni partnerekkel, tekintettel az uniós csatlakozási perspektívával rendelkező egyedülálló státusukra és az uniós szabályokhoz való igazodásra irányuló folyamatos erőfeszítéseikre – írta közleményében az Európai Bizottság.

Az EU-nak és a tagállamoknak együtt kell működniük a cselekvési tervben meghatározott célok elérése és a terv hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében. A cselekvési terv kiegészíti az egyéb kulcsfontosságú migrációs útvonalakra irányuló, folyamatban lévő munkát, és modellként szolgálhat más migrációs útvonalak sajátosságaival foglalkozó hasonló tervek kidolgozásához – tették hozzá.

 

Borítókép: szerb rendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. november 25-én (Fotó: MTI/AP/szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.