Kína csapásmérő hadgyakorlatokat tartott Tajvan térségében

Válaszként az Egyesült Államok és Tajvan „provokációjára”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 25. 17:21
null
Kelet-kínai-tenger, 2022. december 23. A Csinan kínai romboló (az elõtérben) és a Varjag orosz cirkáló a Kelet-kínai-tengeren 2022. december 21-én kezdõdõ hétnapos kínai-orosz hadgyakorlat második napján. MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej Fotó: Hszü Vej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína tengeri, illetve légicsapás-mérő hadgyakorlatokat tartott Tajvan térségében vasárnap, válaszul az Egyesült Államok és az önálló kormányzattal rendelkező sziget provokációjára – közölte vasárnap a kínai hadsereg.

Mindez határozott válasz az Egyesült Államok és Tajvan elharapódzó összejátszására és provokációjára

– áll a közleményben, amely nem említett erre vonatkozóan részleteket. – A műveleti területen működő erők minden szükséges lépést megtesznek, hogy határozottan megvédjék a nemzeti szuverenitást és a területi egységet – tette hozzá. 

Tajpej szerint az újabb hadgyakorlatok mutatják, hogy a pekingi vezetés a regionális biztonság megsemmisítésén és a tajvani lakosság megfélemlítésén fáradozik. A tajvani védelmi minisztérium szerint Kína cselekményeivel újfent rávilágított azon mentalitására, hogy a vitákat erővel, valamint a regionális béke- és stabilitás lerombolásával próbálja megoldani. A tajvani–amerikai együttműködés hozzájárul az indiai-csendes-óceáni térség szabadságához, békéjéhez és stabilitásához, Tajpej pedig önvédelmi szükségleteinek és az ellenséges fenyegetésnek megfelelően fogja erősíteni katonai képességeit.

A mostani kínai hadgyakorlat egybeesik azzal, hogy a novemberi tajvani helyhatósági választások során megválasztott polgármesterek és megyei vezetők hivatalba léptek. A voksoláson a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) súlyos vereséget szenvedett.

Kína nagyszabású hadgyakorlattal válaszolt arra is, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten, amelyet a pekingi vezetés saját területének tart.

Borítókép: A Csinan kínai romboló (az előtérben) és a Varjag orosz cirkáló a Kelet-kínai-tengeren 2022. december 21-én kezdődő hétnapos kínai–orosz hadgyakorlat második napján (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.