Nem csitul az orosz–ukrán háború

Moszkva szerint a Nyugat arra törekszik, hogy minél tovább elhúzza az orosz–ukrán konfliktust. Az orosz védelmi miniszter aggodalomra ad okot, hogy a NATO egyre inkább kelet felé terjeszkedik. Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország tovább növeli a katonai potenciálját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 21. 15:12
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. július 20. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov Fotó: Alekszej Majsov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat arra törekszik, hogy minél tovább elhúzza az ukrajnai konfliktust, és ezzel meggyengítse Oroszországot – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői kollégiumának szerdai kibővített tanácskozásán.

A miniszter szerint az ukrajnai fegyverszállításokra 27 ország már 97 milliárd dollárt költött. Mint mondta, különös aggodalomra ad okot a NATO előretolt jelenlétének kiépítése Oroszország és Belarusz határai közelében.

Annak érdekében folytatunk műveleteket, hogy megmentsük a lakosságot a népirtástól és a terrortól. Oroszország mindig nyitott a konstruktív béketárgyalásokra

– mondta a tárcavezető. Ugyanakkor még délelőtt újságírói kérdésre Dimitrij Peszkovot, a Kreml szóvivője ekapcsán úgy fogalmazott: Moszkva nem látja a béketárgyalások lehetőségét Kijevvel.

– Oroszország tovább növeli katonai potenciálját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán.

Az orosz elnök leszögezte, hogy nincsenek korlátozások a hadsereg finanszírozására vonatkozóan, így az ország folytatja a nukleáris ütőképesség növelését, az interkontinentális ballisztikus rakéták, valamint a Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt fragatt hadrendbe állítását. Az orosz elnök emellett kiemelte a drónok és a mesterséges intelligencia jövőbeli alkalmazásának a fontosságát is.

Utasította a védelmi minisztériumot és a vezérkart a NATO-erőkről és eszközökről a „különleges hadművelet” során szerzett információk elemzésére és felhasználására az orosz fegyveres erők és harci képességeinek fejlesztésében.

 Elmondta, hogy a részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona egyik fele a harci övezetben, a másik fele pedig a gyakorlótéren tartózkodik. Az állította, hogy ekkora erő elegendő a „különleges hadművelet” végrehajtásához. Putyin sürgette a hadkiegészítő parancsnokságokon azoknak a hibáknak a korrigálást, amelyekre a mozgósítás rávilágított.

Mindezek fényében Szergej Sojgu már javaslatot is tett az orosz fegyveres erők létszámának 1,5 millió, míg a szerződéses katonák 695 ezer főre való emelése mellett.

A miniszter utasítást adott arra, hogy a szerződéses katonák létszámát az év végéig 521 ezerre növeljék. Kezdeményezte a sorkötelezettség alsó korhatárának 18-ról 21 évre, a felsőének pedig 27-ről 30 évre való emelését.

Emellett két haderőnemközi stratégiai területi egyesülés létrehozása mellett a moszkvai és a leningrádi katonai körzetben, valamint két új légideszant-hadosztály felállítása mellett foglalt állást foglalt.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.