Oknyomozó újságíró keltett feszültséget a bolgár–orosz viszonyban

A bolgár külügyminisztériumba rendelték Oroszország szófiai nagykövetét.

2022. 12. 29. 13:23
Unfinished Live 2022 - Day 2
US-UNFINISHED-LIVE-2022-DAY-2 Fotó: ROY ROCHLIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten bejárta a világsajtót a hír, hogy az orosz hatóságok körözést adtak ki Hriszto Grozev bolgár újságíró ellen, aki a holland tényfeltáró Bellingcat oldal munkatársa. Az orosz hatóságok közleménye szerint Grozev megsértette az orosz büntetőtörvénykönyvet, de arról nem esik szó, hogy melyik cikkelyét. A bolgár közrádió a Novoszti hírügynökségre hivatkozva közölte, hogy az újságíró ellen álhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás.

A bolgár újságíró egy bolgár kereskedelmi tévécsatornának elmondta, hogy a Moszkvában megbízott ügyvédei sem tudták kideríteni, mivel vádolják.

Attól tartok, hogy valaki önhatalmúlag – szolgálatot téve a Kremlnek – megpróbál megölni vagy elrabolni

– mondta, majd hozzátette, hogy az orosz titkosszolgálatoknak már két-három éve bajuk van a Bellingcat nyomozásaival.

– Ha meg kell határozni, hogy honnan leselkedik rám a veszély, azt kell mondanom, hogy a Wagner-zsoldosok felől, mert a magánhadsereg meg akarja mutatni az orosz társadalomnak, hatékonyabbak, mint a hivatalos hatóságok, és képesek egy ilyen bűncselekmény elkövetésére. De vannak félkatonai és hibrid csoportok, amelyek szívesen tesznek ilyen szolgálatot a Kremlnek – tette még hozzá Grozev. Az oknyomozó riporter nem osztotta meg tartózkodási helyét, állítólag másik kontinensen tartózkodik.

A bolgár újságíró 2015-ben csatlakozott a Bellingcat oknyomozó oldalhoz riporternek. Köztudott, hogy nyílt forrásokat, a közösségi médiát és más elérhető adatokat használt fel nyomozásaihoz. Grozev cikkeket írt az orosz titkosszolgálatok állítólag részvételéről a Malaysia Airlines Ukrajna felett 2014-ben lezuhant repülőgépének lelövésében, a 2016-os montenegrói puccskísérletben, illetve Szergej és Julija Szkripal 2018-ban Londonban történt megmérgezésében. A Komszomolszkaja Pravda orosz napilap idén nyáron az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) idézve azt írta, hogy Grozev együttműködött az ukrán hírszerzéssel, amely orosz katonai gépek eltérítését tervezte.

Több bolgár párt is az euroatlanti értékekre hivatkozva kiállt a bolgár oknyomozó újságíró védelme érdekében, a vezető bolgár hírportálok többsége azonban elhatárolódott tőle. Az oroszbarát baloldali Vazrazsdane párt elnöke, Kosztadin Kosztadinov a közösségi oldalon tett bejegyzésében a következőket írta:

Nem kommentálom azt tényt, hogy Hriszto Grozevet oknyomozó újságíróként állítják be, miközben valójában médiamágnás. Ez nem az első és nem az utolsó hamis hír, amelyet az amerikai média terjeszt Bulgáriában. Azt a tényt sem kommentálom, hogy Grozev idegen ügynökként van beállítva. Ilyenek nálunk lapátszámra vannak és ebben nincs semmi újdonság. Csak egyet mondok: ha a bolgár titkosszolgálatok ügynöke lett volna, én lettem volna az első, aki kérte volna a bolgár államtól, hogy álljon ki hivatalos állásfoglalással az ő védelmében.

A bolgár külügyminisztérium mára berendelte Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet a bolgár újságíró ellen kiadott elfogatási paranccsal kapcsolatban. A külügyminisztérium magyarázatot vár arra vonatkozóan is, hogy miért tiltják meg a bolgár nyelv tanulását Ukrajnában az oroszok által megszállt területeken, s miért szedik le a bolgár történelmi személyiségek portréit.

Szexológus és nagykövet. Nemcsak Oroszország, de Ukrajna is tudott meglepetést okozni Bulgáriának. Az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij váratlanul hazarendelte Ukrajna szófiai nagykövetét és egy szexológusnőt nevezett ki nagykövetnek a helyére Oleszja Ilascsuk személyében. Az új nagykövetnek semmilyen tapasztalata nincs sem a közszférában, sem a diplomáciában, az eddigi karrierje a szexológiában és az ékszerek szakértésében merült ki.

Borítókép: Hriszto Grozev bolgár újságíró (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.