A Wagner-csoport is gyengélkedik Ukrajnában

Problémákkal küszködik Ukrajnában a Vlagyimir Putyin orosz elnök hívására az orosz hadsereg támogatását – sok esetben kiváltását – ellátó Wagner-csoport, értesült a brit közmédia az Egyesült Királyság kormányához közel álló forrásoktól. A csoport folyamatosan növeli harcosai számát, illetve jelentőségét az oroszok háborújában, azonban a kíméletlen profizmus képe mögött ugyanazok a problémák sejlenek fel, mint az orosz reguláris haderőnél. A tél és az elhúzódó háború tehát a világ egyik legprofibbnak tartott magánseregét is komoly kihívások elé állítja.

2022. 12. 23. 6:40
null
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wagner-csoport Ukrajnában: korlátozott jelenlétből a piszkos munka elvégzéséig

A Wagner-csoport eredetileg mindössze ezer katonával képviseltette magát, mikor márciusban maga is feltűnt a harcokban. A háború elhúzódásával, valamint az orosz hadsereg kimerülésével párhuzamosan egyre nagyobb szerepet kaptak, és ma már több jelentés szerint az igazán nagy szakértelmet, tűzerőt kívánó, kockázatosabb hadmozdulatokat nemegyszer maga a Wagner szervezi és hajtja végre. Ilyen például Bahmut elfoglalása, amit a Wagner az orosz hadsereg tüzérségi támogatása mellett kellene, hogy megvalósítson, azonban a legutóbbi jelentések szerint jelentősen lelassult a művelet. Híradások szerint a Wagner ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint az orosz reguláris erők: sok a veszteség és hiányos a felszerelés. December 12-én ráadásul Szerhij Hajdaj száműzetésben lévő luhanszki kormányzó szerint az ukrán erők megsemmisítettek egy szállodát, ami a Wagner ukrajnai főhadiszállásaként szolgált a tartomány Kadijivka nevű településén.

A Wagner-csoport a világban: az első globális magánhadsereg

Ezek meglepő hírek, mivel a Wagner a rá bízott feladatokat precízen és ellentmondást nem tűrően – sokszor szükségtelen, de elrettentő jellegű brutális erőszakoskodás mellett – hatja végre szerte a világban. Ilyen volt Halifa Haftár líbiai tábornagy hatalomra segítése 2019-ben, szudáni arany-, illetve közép-afrikai köztársaságbeli gyémántbányák védelme vagy Ibrahim Traoré Burkina Fasó-i vezető Iszlám Állam elleni katonai támogatása.

A Wagner-csoport zsoldosai kísérnek az elnöki konvojt a Közép-afrikai Köztársaságban 2022 februárjában
A Wagner-csoport zsoldosai kísérik az elnöki konvojt a Közép-afrikai Köztársaságban 2022 februárjában. Forrás: Wikimedia Commons

A megtorpanás okai: növekvő teherviselés és felhígult állomány

A Lawfare című amerikai, nemzetbiztonsági és nemzetközi jogi témákkal foglalkozó online folyóirat szerint 

a Wagner-csoport ukrajnai gyengélkedésének két fő oka van: a fenti tevékenységek, illetve az orosz reguláris hadsereg problémái. 

A Wagner legfőbb bevételi forrása ugyanis a fentiekben említett különböző, döntően védelmi feladatok ellátásából származik, de a háború elhúzódása és az orosz sereg bizonytalankodásai miatt egyre több és több feladat került át a Wagnerhez, ami egyszerűen nem tud ezekhez elegendő emberi erőforrást kiállítani, hiszen a már működő üzletekből kellene erőt elvonniuk. Az új feladatokhoz ráadásul sokszor új képességeket kell társítaniuk, ami szintén sok időbe telik és rengeteg pénzbe kerül.

A zavar másik jele, hogy a csoport, melynek létezéséről a 2010-es évektől kezdve mindössze igazolhatatlan pletykák és mendemondák keringtek – már csak azért is, mert Oroszországban törvény tiltja magánhadsereg létrehozását és fenntartását –, egyszer csak kilépett a rivaldafénybe. A szervezet – melynek vezetője a Kreml vendéglátásáért is felelős oligarcha, „Putyin séfje”, Jevgenyij Prigozsin – videókat kezdett szivárogtatni arról, hogy Prigozsin orosz börtönökben toboroz. 

Ezt amúgy sikeresen teszi: a toborzás feltételezett időszaka alatt huszonháromezerrel csökkent az orosz őrizetesek száma. A Wagner nekik vonzó csomagot ajánl: büntetésük csökkentését és jó fizetést fél évi szolgálatért cserébe.

Ezek a sorozott fegyencek ugyanakkor nem kiképzett katonák, és – az orosz reguláris sereghez hasonlóan – semmilyen harctéri tapasztalattal nem rendelkeznek: sokszor ebben az esetben is inkább golyófogóként végzik. A Wagner az elhunytak családjainak kártérítést ígér, azonban a BBC információi szerint sokan eddig semmit nem kaptak.

A Wagner jövője

A Lawfare elemzésének szerzői szerint a Wagner az ukrajnai háborúban elszenvedett presztízs- és emberveszteségek ellenére pozitív jövő előtt áll: továbbra is Oroszország külföldi érdekérvényesítését fogja szolgálni a nem hagyományos hadviselés területén, ráadásul az ukrajnai háborút túlélő képezett veteránok közül sokan a jobb fizetési feltételek miatt át is igazolhatnak a magáncégbe. Ugyan az Egyesült Királyság, az Európai Unió és az Egyesült Államok is vizsgálja, hogyan tudná hátrányba hozni a céget, a döntően Prigozsint célzó pénzügyi szankciók messze elégtelenek lesznek a csoport féken tartásához.

 

Borítókép: Gyakorlóegyenruhás látogatók a Wagner magánhadsereg új központjának megnyitóján az oroszországi Szentpéterváron 2022. november 4-én (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.