Orbán Viktor győzelmét jelenti a megállapodás a Politico szerint

A brüsszeli portál magyar sikerként értékeli, hogy hazánk hozzájuthat a 2300 milliárd forintos európai forráshoz.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2022. 12. 13. 16:26
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dicséri ugyan Orbán Viktor miniszterelnök politikájának eredményességét a brüsszeli Politico hírportál, azonban egyúttal azt a – balliberális körben gyakran hangoztatott – reformot is sejteti, amely átalakítaná az Európai Unió bizonyos ügyeket érintő együtt döntési rendszerét annak érdekében, hogy egy-egy ország ne tudjon másokat „zsarolni”.

A Politico magyar sikerként értékeli, hogy hazánk hozzájuthat ahhoz a 2300 milliárd forintos forráshoz, amelyet a tagállamok a koronavírus-járvány miatti helyreállítási programban tettek félre és amelyet Magyarországtól „jogállamisági aggályokra” hivatkozva tartottak vissza. Cserébe – mint a Politico írja – hazánk eleget tett az Európai Unió mindenkori vágyának, „az európai egység képének fennmaradását” illetően.

Minderre azért volt szükség – ahogy arra brüsszeli lap is kitér –, hogy az Európai Unió egységesen állhasson ki a 15 százalékos globális minimumadó ötlete – amely esetében hazánk engedményeket harcolt ki – és az Ukrajnának közösen nyújtott 18 milliárd eurós támogatás mellett is. A tagállamok utóbbit tekintve ugyanis nem fogadták el azt a magyar érvelést, hogy a tagállamok arányosan, de önerőből, és ne az Európai Bizottságon keresztül segítsék meg Ukrajnát, ezzel is erősítve a tagállamok szuverenitását.

Mindemellett a Politico szkeptikus abban a tekintetben, hogy hazánk képes lesz teljesíteni mind a 27 jogállamisági reformjavaslatot, amelyet a tagállamok többségének jóvá kell hagynia. A lap emlékeztet, hogy Hollandia és Svédország kezdetben a hazánknak járó források felfüggesztését javasolta, míg Németország és Franciaország arra törekedett, hogy a visszatartott pénzek a reformok előrehaladtával arányosan legyenek elérhetőek Magyarország számára.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.