Üzbég gyerekek halálát okozta az indiai köptető

Legkevesebb tizenkilenc gyermek hunyt el, az államügyészség hamisított gyógyszerek forgalmazása miatt indított eljárást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 19:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 19 gyerek halálát okozta Üzbegisztánban egy Indiából származó köptető, az üzbég államügyészség hamisított gyógyszerek forgalmazása miatt indított eljárást − közölte a Fergana üzbég hírügynökség csütörtökön.

Az üzbegisztáni titkosszolgálat egyik szóvivője elmondta, hogy az ügyben felelős gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak.

Az ügyészség közölte továbbá, hogy nemcsak a Dok-1 Max nevű köhögéscsillapító szirupot importáló cégnél indítottak vizsgálatot, de az üzbegisztáni gyógyszer-szabványosításért felelős tudományos központban is.

A beszállító cégnél az üzbég egészségügyi minisztérium szerint eddig hét embert bocsátottak el, és fegyelmi intézkedéseket vezettek be. A gyógyszert előállító Marion Biotech indiai gyógyszercég sajnálatát fejezte ki a halálesetek kapcsán. A köptetőt azonnal kivonták a forgalomból, gyártását felfüggesztették. Az indiai egészségügyi minisztérium közleményében leírta: a gyógyszergyártó cég felülvizsgálja a vállalat Uttar Prades indiai államban található létesítményét, emellett folyamatosan kapcsolatban állnak az üzbég hatóságokkal.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az ország gyógyszergyártó ipara világszerte megbízható ellátást biztosít, ezért nagyon komolyan veszik az ilyen, és ehhez hasonló eseteket.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a Dok-1 Max köptető a megengedettnél több etilénglikolt tartalmazott; a mérgező folyadék a fagyálló egyik legfontosabb összetevője. Szervezetbe jutva mérgezést okoz, nagyobb dózisban pedig halálos is lehet. Az üzbég egészségügyi minisztérium szerint a szülők a gyógyszert gyógyszerészeti ajánlásra vagy megelőző intézkedésként az ajánlottnál nagyobb adagban adták be gyermekeiknek.

Indiát sokszor nevezik a világ gyógyszertárának, de leginkább a szegényebb országokat látja el saját előállítású gyógyszereivel. Alig pár hónappal ezelőtt az indiai Maiden Pharmaceuticals cég volt kénytelen leállítani egy megfázás elleni és köhögéscsillapító szirup gyártását, miután a gyógyszert csaknem 70 gambiai gyerek halálával hozták összefüggésbe. Mindeddig a gambiai tragédia volt az indiai gyógyszeripar legnagyobb botránya, jóllehet mind az indiai hatóságok, mind a gyógyszercég tagadta bűnösségét.

Az indiai vegyipari minisztérium csütörtökön rendeletet adott ki, mely szerint március végétől szigorúbb előírások szabályozzák az etilénglikol értékesítését.

Borítókép: Illusztráció (Getty Images)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.