Brüsszeli korrupciós botrány: meghosszabbítják Eva Kaili élettársának letartóztatását

Az ügy fő gyanúsítottja, Antonio Panzeri lányát és feleségét tegnap szabadon bocsátották.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 01. 27. 8:42
null
GREECE-EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon − számolt be az Euronews hírportál. Giorgi nyakig benne van a botrányban, az ügy két kulcsfigurájával is szoros kapcsolatot ápolt. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa.

Giorgi ügyvédje szerint védence letartóztatásának meghosszabbítása nincs összefüggésben a belga hatóságok és Panzeri közt köttetett vádalkuval, melynek eredményeképp Panzeri feleségét és lányát tegnap szabadon bocsátották. 

A két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek − számolt be tegnap a belga La Libre lap.

Sajtóinformációk szerint a vádalku értelmében Panzeri akár újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek, ugyanis német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek a brüsszeli korrupciós ügyben.

Az elkövetkező időszak két másik vádlott számára is döntő lehet: Marc Tarabella és Andrea Cozzolino EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről a jövő héten vagy február elején dönthet a parlament. 

Az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant ki, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

Borítókép: Eva Kaili, a korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja és élettársa, Francesco Giorgi (Fotó: AFP/Eurokinissi) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.