időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Brüsszeli korrupciós botrány: meghosszabbítják Eva Kaili élettársának letartóztatását

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews
2023.01.27. 08:42 2023.01.27. 08:45
Brüsszeli korrupciós botrány: meghosszabbítják Eva Kaili élettársának letartóztatását

Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon − számolt be az Euronews hírportál. Giorgi nyakig benne van a botrányban, az ügy két kulcsfigurájával is szoros kapcsolatot ápolt. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa.

Giorgi ügyvédje szerint védence letartóztatásának meghosszabbítása nincs összefüggésben a belga hatóságok és Panzeri közt köttetett vádalkuval, melynek eredményeképp Panzeri feleségét és lányát tegnap szabadon bocsátották. 

A két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek − számolt be tegnap a belga La Libre lap.

Sajtóinformációk szerint a vádalku értelmében Panzeri akár újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek, ugyanis német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek a brüsszeli korrupciós ügyben.

Az elkövetkező időszak két másik vádlott számára is döntő lehet: Marc Tarabella és Andrea Cozzolino EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről a jövő héten vagy február elején dönthet a parlament. 

Az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant ki, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

Borítókép: Eva Kaili, a korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja és élettársa, Francesco Giorgi (Fotó: AFP/Eurokinissi) 

Korrupció az Európai Parlamentben

Olasz bírók miatt elakadt az EP korrupciós botrány két gyanúsítottjának az ügye

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.