Élesen bírálta az ukrán külügy a horvát elnököt

Zoran Milanovic szerint „egyértelmű, hogy a Krím soha többé nem lesz Ukrajna része”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 31. 13:21
null
SLOVENIA-CROATIA-UE Fotó: JURE MAKOVEC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálta az ukrán külügyminisztérium kedden a horvát elnök előző nap tett megjegyzését arra vonatkozóan, hogy a Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része. – Elfogadhatatlannak tartjuk Zoran Milanovic horvát államfő kijelentését, amellyel gyakorlatilag kétségbe vonta Ukrajna területi integritását – írta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: kíváncsi arra, hogy vajon ilyen retorikával államfővé választották-e volna Milanovicot az 1990-es évek végén, amikor Horvátország éppen azzal küzdött, hogy megőrizze államiságát.

Zoran Milanovic hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján arról beszélt, „egyértelmű, hogy a Krím soha többé nem lesz Ukrajna része”, és Horvátországnak a humanitárius segélyek küldésén, valamint az orosz agresszió elítélésén túl nem kellene részt vennie ebben a konfliktusban.

Oroszország 2014-ben csatolta saját területéhez az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

 

Borítókép: Zoran Milanovic horvát államfő (Fotó: AFP/Jure Makovec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.