EP-törvényhozó: Mindennapi a kicsinyes korrupció

„Noha az EU zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 01. 26. 12:59
TARABELLA, Marc; KAILI, Eva
Brüsszel, 2023. január 3. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az elõzõ nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselõjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselõnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Leszámolás? Az nem létezik” – idézi a Politico hírportál– a hazánkat gyakran bíráló – Gwendoline Delbos-Corfield francia Zöldpárti képviselőt, aki támogatja azt a javaslatot, hogy az Európai Parlamentben a visszaéléseket feltáró személyeket törvénnyel védjék a feletteseik befolyásától. „Ahelyett, hogy reagálnának az unió számára káros elemekre és személyekre félrenéznek és nem beszélnek róla” – fogalmazott képviselőtársairól.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az Európai Parlament több jelenlegi és korábbi képviselője és az uniós bürokráciában dolgozók ellen indított nyomozást az illetékes belga hatóság korrupció gyanúja miatt.

Hozzátette: 

Bort isznak, de vizet prédikálnak. Szakértői annak, hogy másokra mutogassanak és szabályokhoz kössék őket, de magukkal szemben már nem ilyen kemények

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico. Egy uniós törvényhozóra hivatkozva – mint írják – az EU-ban „mindennapi a kicsinyes korrupció”.

Hozzáteszik, hogy a mostani botrány is csak egy „szűkebb kört érint, ám az nem fenyegeti, hogy hamarosan minden visszaálljon a megszokott kerékvágásba”.

A képviselőknek ugyan van lehetőségük „megakasztani a fogaskereket”, sőt már egy 14 pontból álló javaslatot is megfogalmazott Roberta Metsola, az EP-elnöke, amely többek között megtiltaná az extörvényhozóknak, hogy közvetlen azután kezdjenek lobbitevékenységbe, hogy hátrahagyták parlamenti tisztségüket.

„Az uniós veteránoknak mindez már ismerős, hiszen már volt ilyen javaslat, szavaztak is róla, de megfúrták, mondván: az alááshatná a szavazók akaratát, emellett pedig a parlamenti képviselők szabadsága szent és sérthetetlen.” – emlékeztet a lap.

A Politico szerint azonban, Metsola most eltökéltnek látszik a reformokat illetően, ám azokkal „sok ellenséget gyűjthet magának, még a pártján (Európai Néppárt – EPP) belül is. A politikai lap azonban maga is bizonytalan, hogy valóban lesz-e érdemi változás az EP-ben, és nem csak „kidobálják a rohadt almákat” a soraik közül.

Borítókép: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az előző nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselőjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.