időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Eva Kaili volt alelnök székéért verseng a baloldal

Koren-Karczub Tímea
2023.01.15. 06:51 2023.01.15. 13:27
Eva Kaili volt alelnök székéért verseng a baloldal

Az európai uniós intézmények történetének egyik legnagyobb korrupciós botránya közepette nem akármilyen plenáris ülésre készül az Európai Parlament. A jövő heti gyűlésen arról döntenek a képviselők, hogy melyik baloldali jelöltet ültessék Eva Kaili volt alelnök helyére. A különböző képviselőcsoportok számára kulcsfontosságú a pozíció elnyerése, miközben már megkezdődött a kampány a 2024-es európai parlamenti választásokra.

Miközben az Európai Parlamentben (EP) kirobbant korrupciós botrány továbbra sem csitul, a testület képviselői plenáris ülésre gyűlnek össze a jövő héten. A strasbourgi tanácskozás napirendi pontjai között szerepel a mentelmi jog felfüggesztésének megkönnyítése az EP-képviselők esetében, illetve a korrupciós ügyben letartóztatott Eva Kaili volt európai parlamenti alelnök utódjának megválasztása. 

Az uniós törvényhozó testület tizennégy alelnökét tavaly januárban választották meg, akik mindaddig hivatalban maradhatnak, amíg a 2024-es EP-választásokkal új parlamentet nem állítanak fel. A görög szociáldemokrata politikus, Kaili megbízatásának megszüntetésével ugyanakkor megüresedett egy alelnöki szék. 

Mivel az EP képviselőcsoportjainak arra kell törekedniük az alelnökök megválasztásakor, hogy az elnökség összetétele tükrözze a parlamenti helyek eloszlását, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) ismét állít jelöltet, mégpedig Marc Angel luxemburgi EP-képviselő személyében. 

A körülmények nem egyszerűek. Nagyon szomorú és igen komoly ez a korrupciós ügy, ráadásul az érintett személy a mi képviselőcsoportunk tagja volt. Vissza kell nyernünk a bizalmat

 – nyilatkozta a szociáldemokrata alelnökjelölt a Delano luxemburgi lapnak Eva Kailira utalva. A vesztegetési ügybe ugyanakkor más szocialista EP-képviselők is belebuktak, köztük Marc Tarabella és Marie Arena. Marc Angel azonban úgy véli, ha megválasztanák alelnöknek, a brüsszeli botrányban érintett szociáldemokraták – felelősséget vállalva tettükért – javíthatnák az átláthatóságot az uniós folyamatokban.

A Zöldek viszont szintén jelezték, hogy igényt tartanak az alelnöki pozícióra. A képviselőcsoport választottja mégpedig a hazánkat gyakran bíráló Gwendoline Delbos-Corfield. A francia baloldali politikus korábban azt szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, mivel Magyarország nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. 2021 szeptemberében egy többségében baloldali és liberális képviselőkből álló európai parlamenti delegációval Magyarországon is járt, hogy felmérjék az itteni jogállamiság helyzetét – amely véleményük szerint a Sargentini-jelentés 2018-as elfogadása óta csak romlott az utóbbi években.

A váratlanul felszabadult alelnöki pozíció megragadása azért is fontos a képviselőcsoportoknak, hogy még inkább hallatni tudják hangjukat az uniós testületben, amely immár a 2024-es választásokra készül. 

Míg a korrupcióba keveredett szociáldemokraták tekintélyük helyreállításán munkálkodnak, más csoportosulásoknak kedvezhet, hogy az EP-képviselők vesztegetési ügye felkavarta az állóvizet az Európai Unióban.

„Az EU-ról pozitív képet alkotók aránya a májusi 52 százalékról novemberre 47 százalékra esett vissza” – áll az Európai Parlament által csütörtök reggel közzétett Eurobarometer-felmérésben. Az Európai Parlament választási kampányának egyik fő témája így az uniós állampolgárok bizalmának visszaszerzése lehet. 

A Politico brüsszeli hírportál minden nap frissülő előrejelzése szerint az EP legnagyobb képviselőcsoportja, az Európai Néppárt (EPP) jelenleg 163 képviselői helyet szerezne a 705-ből, ha most tartanák meg a voksolást. Eközben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 136 mandátumot nyerne el. Ehhez képest egy évvel ezelőtt még a szociáldemokraták előnyét vetítették előre 154 európai parlamenti mandátummal, szemben az EPP-nek becsült 148 hellyel. 

Borítókép: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.