Már ma szabadon bocsáthatják Antonio Panzeri feleségét és lányát

A két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 26. 10:33
EP delegation visits Tunisia
TUNIS, TUNISIA - SEPTEMBER 20: Pier Antonio Panzeri of European Parliament (EP) is seen in a joint press conference with Tunisian parliament speaker during EP delegation's visit to the Tunisian Parliament in Tunis on September 20, 2016. Amine Landoulsi / Anadolu Agency (Photo by Amine Landoulsi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga hatóságokkal kötött „együttműködési megállapodás” keretében, a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Antonio Panzeri egykori olasz európai parlamenti képviselő lányát (Silvia Panzeri) és feleségét (Maria Dolores Colleoni) már a mai napon szabadon bocsáthatják a házi őrizetből – írta meg az Italian Post.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, az egykori olasz baloldali európai uniós politikus vádalkut kötött, beismerő vallomást tett, továbbá ígéretet tett arra, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. 

Sajtóinformációk szerint az alku szigorú: ha kiderülne, hogy bármit rejteget, az egész megegyezést ejtenék. Együttműködése miatt várhatóan legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, amiből talán csak egyet kell rács mögött töltenie – és egy része annak is kiváltható lesz elektronikus nyomkövető viselésével –, emellett pedig várhatóan egymillió euró bírság megfizetésére is kötelezhetik.

A nyomozást lefolytató brüsszeli bíró, Michele Claise hivatala már tegnap megküldte a bresciai fellebbviteli bíróságnak a két nő átadásáról és bebörtönzéséről szóló belga hivatalos lemondó nyilatkozatot, amellyel véget érhet a korrupcióba keveredett politikus családtagjainak a december óta tartó házi őrizete. 

A La Libre belga lap arról számolt be, hogy a két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy „teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek”.

A Panzeri család mellett könyvelőjük, Monica Rossana Bellini is a nyomozók célkeresztjébe került, a belga hatóságok korábban európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene. A nőt azzal vádolják, hogy „központi szerepet vállalt a pénzmosásban”.

A Bellini irodájában és a Panzari család házában végzett házkutatás során lefoglalt dokumentumokat pedig az olasz hatóságok már átadták belga kollégáiknak. Az IlGiornale olasz lap szerint „a belga nyomozók rengeteg felbecsülhetetlen értékű dokumentumot gyűjtöttek a nyomozás második szakaszában, amelyet Panzeri beismerése indított el”.

A nyomozást és a szálak felgöngyölítését fokozatosan hajtja végre a belga hatóság, az olasz és görög hivatalos szervek támogatása mellett. Egy belga bíróságnak arról is kell döntenie, hogy meghosszabbítja-e Francesco Giorgi és Niccolo Figa-Talamanca előzetes letartóztatását. Giorgi évekig Panzeri jobbkeze volt, egyben Eva Kaili volt EP-alelnök, a brüsszeli korrupciós botrány egy másik kulcsfigurájának az élettársa, míg Figa-Talamanca egy civil szervezet vezetőjeként szintén érintett a korrupciós botrányban.

Tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. Panzerit december 9-én tartóztatták le Brüsszelben, feleségét és lányát is letartóztatták olaszországi otthonukban. Sajtóinformációk szerint a vádalku értelmében Panzeri akár újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek, ugyanis német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek a brüsszeli korrupciós ügyben.

Borítókép: Antonio Panzeri korábbi baloldali Európai Parlamenti képviselő, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője 2016. szeptember 20-án. (Forrás: Amine Landoulsi/Anadolu Agency/AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.