Idén már minden második nap bomba robbant Svédországban, a legtöbb a fővárosban

Ismert gengszterrappert is őrizetbe vettek a hatóságok, miután egy másik gengszterrapper lakásánál történt detonáció.

2023. 01. 26. 15:01
null
Stockholm, 2023. január 2. Helyszínelõ rendõrök Stockholmban 2023. január 2-án, miután pokolgép robbant egy ház kapujánál, a nyugati Grimsta kerületben. Karácsony óta a svéd fõváros több negyedében is robbantások voltak. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Lars Schröder Fotó: Lars Schröder
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos bandaháborúk dúlnak Svédországszerte, melynek nyomán mindennaposak az erőszakos bűncselekmények az országban. Míg tavaly elsősorban a nagyszámú lövöldözés sokkolta a svédeket (átlagban több mint egy lövöldözés naponta, aminek következtében 61 ember halt meg 2022-ben), idén a robbantásos merényletek borzolják a kedélyeket.

Januárban eddig 13 alkalommal robbantottak, ami azt jelenti, hogy minden második napra jutott egy ilyen erőszakos bűncselekmény. Az elmúlt időszakban elsősorban kapualjakban, lépcsőházakban történik detonáció, de dobtak ötödik emeleti lakásra is kézigránátot, illetve étterem homlokzatát is érte támadás. A robbantások célszemélyeiről általában nem közöl információt a rendőrség, de 

az egyik stockholmi címről, ahol a lépcsőházban volt robbanás, tudni lehet, hogy az egyik ismert gengszterrapper lakóhelye. Az esettel összefüggésben négy személyt vettek őrizetbe, köztük egy másik ismert gengszterrappert.

A svéd köztévé összeállításából kiderül, hogy mindössze egy robbant a 16-ból úgynevezett sebezhető negyedben, azaz no-go zónában, a többi ezek környékén, de volt olyan is, amelyik Stockholm egyik legelőkelőbb negyedében, Södermalmban történt. A legtöbb detonáció Stockholmban volt, a fővárosban összesen nyolc alkalommal léptek működésbe robbanóanyagok januárban. A legutóbbi robbantás csütörtökön történt Stockholm egy ipari negyedében, ahol közel 2700 ember lakik, köztük 750 gyermek.

A nemzeti tűzszerészeti hatóság helyettes parancsnoka szerdán extrémnek nevezte a svéd köztévének a helyzetet.

Elfogadhatatlanul magas a robbantások száma

– mondta el Pär Chrisianssén. Hozzátette, hogy míg korábban elsősorban vállalkozások ellen irányultak a támadások, az utóbbi időben leggyakrabban lakóhelyeket érintenek, és jól nyomon követhető, hogy a robbantások és a lövöldözések a bűnszervezetek közötti konfliktusokkal összefüggésben történnek.

Tavaly némileg csökkent a robbantások száma, de így is magas volt. A helyettes parancsnok azt kiemelte, hogy idegen hadseregekben rendszeresített kézigránátokkal követik el a robbantások jelentős részét, amelyeket feltehetően a bűnözők becsempésztek az országba. A vámhivatal nemrégiben kiadott adataiból ugyanakkor kiderül, az elmúlt öt évben mindössze öt darab illegálisan szállított kézigránátot sikerült a hatóságnak lefoglalnia.

Borítókép: Rendőrök egy stockholmi ház kapujánál január 2-án, ahol pokolgép robbant (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Lars Schröder)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.