Lapozó: A woke-ideológiákra hajazó ítéletet hozott egy francia bíróság

Georgia Meloni kormánya az illegális bevándorlók kitoloncolásának kontinensszintű összehangolt kivitelezésében vár segítséget Brüsszeltől, miután az olasz kabinetre egyre nagyobb terheket rónak az engedély nélkül az országban tartózkodó bevándorlók tömegei. Spanyolországban eközben a fővárosi egészségügyet érintő megszorítások váltottak ki elégedetlenségi hullámot: több mint 30 ezren vonultak az utcára Madridban. Franciaországban pedig az a bírósági ítélet borzolta a kedélyeket, amely egy közterületen felállított Szűz Mária-szobor eltávolítást rendelte el.

Magyar Nemzet
2023. 01. 16. 18:48
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. október 31. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezlete a kormány 2022. október 31-i ülése után a római kormányfõi rezidencián, a Chigi-palotában. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi Fotó: Massimo Percossi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokba kerülnek Olaszországnak az illegális bevándorlók

Az illegális bevándorlók kitoloncolások kontinensszintű összehangolt kivitelezése lesz a február 8–9-én esedékes Európai Bizottság ülésének egyik kulcskérdése, amiben jelentős segítségre számít Olaszország. A Giorgia Meloni vezette olasz kormány már korábban jelezte, hogy európai támogatással gyorsítanák fel a kitoloncolási folyamatokat, s Matteo Piantedosi belügyminiszter is azt hangsúlyozta a sajtónak, hogy az illegális bevándorlást a hajóba szállás előtt szükséges megelőzni. Az olasz kabinet aggodalmát növeli, hogy egyre nagyobb kiadást jelent az államháztartásnak hosszú távon eltartani a bevándorlókat, ráadásul a nehézkes bürokrácia, valamint a származási országokkal való kapcsolat hiánya megnehezíti az illegális bevándorlók kitoloncolását. A legfrissebb adatok szerint a tartózkodási engedély nélkül Itáliában élő személyeknek csak a kisebbik részét sikerült visszajuttatni a hazájukba, az ország területén maradottak ellátásának a terhe pedig az államra hárul.

A befogadóközpontokban elvileg csak a kérelem elbírálásának idejéig tartózkodhatnának a migránsok, ám a gyakorlat mást mutat. A pénzügyminisztérium által közzétett adatokból az Openpolis kutatása kimutatta, hogy 2021-ben a kitoloncolási központokban fogva tartott személyek csupán 49,7 százalékát sikerült visszajuttatni származási országába. A központok fenntartására az idei évben a kormány 5,4 millió eurós alapot különített el, ám a létesítmények 2024-es üzemeltetése további 15 millió eurót igényel.

Forrás: Ilgiornale.it

Tömegek tüntettek Madridban az egészségügyi megszorítások ellen

Több mint 30 ezer ember vonult utcára hétvégén Madridban, hogy a közegészségügy védelmében tüntessen. A Marea Blanca nevű szervezet hívta össze a tömeget, amely a spanyol főváros egészségügyi rendszerét érintő megszorítások és a privatizáció ellen tiltakozott. A demonstrálók több forrást és jobb körülményeket követeltek a szakembereknek. A felvonulás egybeesett a fővárosi régió alapellátásában dolgozó házi- és gyermekorvosok novemberben kezdődött, határozatlan idejű sztrájkjával. Az elégedetlenséget ugyancsak táplálta a sürgősségi osztályoknak az influenza- és koronavírus- járvány miatti túlterheltsége. A házi- és gyermekorvosokat képviselő szakszervezet legutóbb múlt héten tárgyalt a madridi kormánnyal, ám nem született egyezség, ezért tovább folytatják a munkabeszüntetést. A madridi tüntetők transzparensein olyan feliratok szerepeltek, mint például „az egészség nem eladó”, valamint „kevesebb duma, több forrás”.

Marisa Torres, a Marea Blanca szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy csak Madridban 800 ezer ember egyetlen háziorvoshoz vagy gyermekorvoshoz sem tartozik. A barcelonai Terrassában és Bilbaóban is tüntettek hétvégén. Az ott összegyűlő emberek is az alapellátás fejlesztését követelték, valamint hogy minden járóbeteg-szakrendelésen legyen gyermekorvos és fogorvos is annak érdekében, hogy mindenki legfeljebb két nap várakozási idő után konzultálhasson egy doktorral.

Forrás: Rtve

Szűz Mária-szobor eltávolításáról döntött egy francia bíróság

A cancel culture szellemisége érvényesülhet abban a régóta húzódó ügyben, amelyben a bordeaux-i fellebbviteli közigazgatási bíróság a minap hozott ítéletet. Bordeaux fellebbviteli bírósága pénteken rendelte el, hogy az Atlanti-óceán partvidékén fekvő La Flotte-en-Ré település vezetésének el kell távolítania a városka közismert Szűz Mária-szobrát a közterületről. A testület azzal indokolta ítéletét, hogy a szobor felállítása sérti annak az 1905-ben hatályba lépett francia törvénynek a rendelkezéseit, amellyel a jogalkotók a franciaországi szekularizmus alapelveit fektették le, elválasztva egymástól az egyházat és az államot.

A szobrot a második világháború után egy helyi család készíttette, hogy katolikus hite szerint így mondjon köszönetet azért, hogy a család két férfi tagja élve és sértetlenül tért haza a háborúból. A szobor eleinte egy magánház kertjében, majd 1983 óta pedig a kisvárosi körforgalomban áll.

Az időközben egy balesetben megrongálódott szobor újra kihelyezését kifogásolta a szekularizmus védelmezésével foglalkozó Libre-pensée 17 (Szabad Gondolkodás 17) nevű civil szervezet, amely Poitiers bíróságán jogi lépéseket kezdeményezett az alkotás elmozdítása érdekében, az 1905-ös törvényre hivatkozva.

A közigazgatási bíróság helyt adott a keresetnek és elrendelte a szobor eltávolítását, a város azonban a bordeaux-i fellebbviteli bírósághoz fordult. A polgármester mondvacsinált ügynek nevezte a civil szervezetnek a szoborral kapcsolatos kifogásait, rámutatva, hogy az alkotás már a település történelmi örökségének a részévé vált, és sokkal inkább emlékmű, mint vallási szimbólum.

Forrás: Le Figaro

Borítókép: Giorgia Meloni (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.