Lapozó: Hatalmas drágulás jöhet márciusban a francia hipermarketekben

Országos sztrájkot hirdettek az olasz benzinkutak. · Spanyolország 2022-ben rekordmennyiségű oltalom és menedék iránti kérelmet fogadott be. · Összeomlás szélére kerültek az olasz kórházak elsősegélyosztályai. · Hatalmas drágulás jöhet márciusban a francia hipermarketekben.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2023. 01. 13. 17:24
Szigetszentmiklós, 2020. március 18. A kivilágított Auchan áruházlánc szigetszentmiklósi üzlete az Auchan-sziget, naplemente után. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos sztrájkot hirdettek az olasz benzinkutak

Az olasz kormány által bevezetett legfrissebb rendelet ellen sztrájkolnak az üzemanyag-értékesítők. Az új szabály ugyanis arra kötelezi őket, hogy tüntessék fel a töltőállomásokon a környezetvédelmi minisztérium által meghatározott napi átlagárat. Egyes benzinkutak máris a szolgáltatás felfüggesztésével fenyegetőznek, amelyre január 25-én és 26-án kerülhet sor. Azt kifogásolják, hogy a kormány hirtelen, egyik napról a másikra törölte el a benzinre és gázolajra érvényes adókedvezményt, ennek következtében újra az egekbe szökött az üzemanyagár. Az értékesítők célja, hogy lemossák magukról azt a negatív véleményt, miszerint a benzinkutasok spekulációja okozta volna az árrobbanást. Giorgia Meloni olasz kormányfő azzal magyarázza a kormány döntését, hogy úgy érzi, valójában társadalmi igazságszolgáltatásra került sor, hiszen így a nyugdíjasokat és a családokat tudják majd nagyobb mértékben támogatni. „Ha 10 milliárd eurót az adómentességre fordítottunk volna, akkor nem tudnánk segíteni az egészségügyi intézményeket 2 milliárd euróval, illetve a családokat a rezsiköltségek kifizetésében” – mondta Meloni. Az olasz ellenzéki pártok komolytalan politikával vádolják a legnagyobb kormánypártot, azt állítva, hogy Giorgia Meloni még ellenzékiként ígéretet tett az üzemanyag adómentességének meghosszabbítására, melyre keret is lett volna a költségvetésben.

Forrás: Agi.it

Spanyolország 2022-ben rekordmennyiségű oltalom és menedék iránti kérelmet fogadott be

A spanyolországi menekültügyi hivatal tájékoztatása szerint tavaly csaknem 119 ezren kértek nemzetközi védelmet, a jelentkezők több mint fele Venezuela és Kolumbia állampolgára. Ilyen magas számot még soha nem rögzítettek. Az adatok ráadásul nem tartalmazzák azt a több mint 160 ezer embert, akik Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt érkeztek Spanyolországba. A hatóságok eddig mindössze 35 ezer kérelmet bíráltak el, elsősorban a Venezuelából és Maliból érkezőkét. A dél-amerikai országból közel 46 ezer kérelmet adtak be és majdnem 21 ezret jóvá is hagytak a Nicolás Maduro vezette ország gazdasági, politikai és társadalmi helyzetére való tekintettel. A második legnagyobb védelmet élvező ország Mali, ahol az ISIS és más terrorcsoportok fenyegetései kiszorítják otthonukból a lakosságot. A 2022-ben Spanyolországban benyújtott kérelmek száma 81,5 százalékkal haladja meg a 2021-es adatokat. Sok kolumbiai, perui és marokkói állampolgár szeretne az ibériai országban menedéket kapni, de az ő kérelmeik elbírálása lényegesen lassabban halad. A legtöbb embert Madrid, majd Andalúzia és Katalónia fogadta be.

Forrás: Elpais.com

Összeomlás szélére kerültek az olasz kórházak elsősegélyosztályai

„Túl sok a beteg és túl kevés a munkaerő”, kongatták meg a vészharangot az olasz kórházak vezetői. A betegek órákon keresztül súlyos állapotban várakoznak, így elkeseredettségükben egyre gyakrabban fenyegetik a személyzetet és az orvosokat, egyes esetekben még bántalmazzák is őket a hiányos szolgáltatások miatt. Az orvosok belátják, hogy a betegeknek igazuk van, a hiányosságok miatt azonban nem tudnak magasabb színvonalú és gyorsabb szolgáltatást nyújtani. A rossz állapotok okai az influenzavírus és a Covid, valamint a súlyos gyógyszerhiány. A gyermekkórházakban háromszorosára nőtt az ellátást igénylők száma a légzési megbetegedések miatt. Egyre több orvos és egészségügyi dolgozó hagyja el a pályát a sürgősségi osztályokon egyre gyakoribbá váló depresszió és kiégés miatt. Az elsősegélyosztályok túlzsúfoltsága az elhalálozások lehetőségét is drámaian megnöveli. A felmérések szerint a jelenlegi viszonyok között 30 százalékkal emelkedik a nem időben vagy nem megfelelő módon kezelt betegek elhalálozási aránya. Az orvosszakszervezetek bejelentése szerint az is előfordul, hogy Genovában a betegeknek 28 órán keresztül kell várakozniuk.

Forrás: Lastampa.it

Hatalmas drágulás jöhet márciusban a francia hipermarketekben

A francia sajtóban már most vörös márciusként emlegetik azt az időszakot, amikor – másfél hónap múlva – meredeken megemelkedhetnek az élelmiszerárak a francia hipermarketekben. A fogyasztói árak további és jelentős növekedését a kiskereskedelmi hálózatok által követelt áremelések idézhetik elő. Az élelmiszerek előállításában tapasztalt jelentős költségnövekedés miatt az élelmiszergyártók ugyanis átlagosan 10–25 százalékos áremeléshez ragaszkodnak. A megnövekedett beszerzési árak következtében kiugró, átlagosan 18 százalékos drágulás várható a konzervek esetében. Az étolajakért 15, a tésztafélékért 11, az állateledelekért pedig akár 40 százalékkal is többet kell majd fizetniük a franciáknak, ha a tárgyaló felek nem jutnak február végéig más megállapodásra, és/vagy a kiskereskedők nem „amortizálják” a jövőben is az áremelkedést, akár saját költségeik növekedésével védve a fogyasztóikat. Michel-Édouard Leclerc, az egyik legnagyobb francia hipermarketlánc, az E. Leclerc tulajdonosa a francia RTL stúdiójában kijelentette, hogy egyetért Marine Le Pen azon javaslatával, miszerint a francia kormánynak csökkentenie kellene az elsődleges szükségleteket kiszolgáló legfontosabb száz árucikk áfáját.

Forrás: Cnews.fr, Midilibre.fr, video.lefigaro.fr

Borítókép: illusztráció (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.