Novák Katalin meghívta Budapestre az új cseh államfőt

A köztársasági elnök gratuláló levelet küldött az államfői széket márciusban elfoglaló Petr Pavelnek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 31. 10:11
PAVEL, Petr; BABIS, Andrej
Prága, 2023. január 29. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független államfõjelölt beszédet mond a prágai kampányközpontjában a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án. Pavel megnyerte a választást Andrej Babis volt kormányfõvel szemben. A 70 százalékot meghaladó, rekordszámú részvétellel zajló választáson Pavel a voksok 58,3 százalékát kapta, míg Babis 41,68 százalékot. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, Babis egymillióval kevesebbet. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratuláló levelet küldött Novák Katalin köztársasági elnök Petr Pavelnek, Csehország nemrég megválasztott államfőjének. Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte meg a cseh államfőválasztás hétvégén megtartott második fordulóját, legyőzve Andrej Babis volt miniszterelnököt. Az új államfő március 9-én lép hivatalba.

„Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években a Magyarország és a Cseh Köztársaság közötti kétoldalú kapcsolatok minden területen bővültek. Várakozással tekintek az Elnök úrral folytatandó közös munkára annak érdekében, hogy a magyar–cseh együttműködés tovább erősödjön az Európai Unió, a NATO és a visegrádi négyek keretében is” – olvasható Novák Katalinnak a Magyar Nemzet birtokába került levelében.

A köztársasági elnök hozzátette: „Meggyőződésem, hogy a rendszeres egyeztetések a jövőben is fontos szerepet játszanak majd az országaink közötti kötődések erősítésében. Ennek érdekében nagy örömömre szolgálna, ha a beiktatását követően Budapesten fogadhatnám”.

 

Borítókép: Petr Pavel nyugalmazott tábornok, megválasztott cseh államfő (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.