Stockholm nem tett le a NATO-tagságról, tárgyalásokat sürget Ankarával

Svéd miniszterelnök: Noha Ankarára a NATO-tagországok nyomást gyakorolhatnak, a döntést Törökország hozhatja meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 16:35
KRISTERSSON, Ulf
Riga, 2022. december 19. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök érkezik az észak-európai államokat tömörítõ Közös Expedíciós Haderõ (JEF) nevû védelmi együttmûködési szervezet állam- és kormányfõi találkozójára Rigában 2022. december 19-én. MTI/AP/Roman Koksarov Fotó: Roman Koksarov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is lát esélyt Svédország NATO-csatlakozására a skandináv ország miniszterelnöke, aki a svéd kormány és Ankara között a csatlakozással kapcsolatosan zajló viták közepette adott interjút csütörtökön a TT svéd hírügynökségnek.

Ulf Kristersson kiemelte: Recep Tayyip Erdogan török elnök sosem azt mondta, hogy bezárult minden ajtó, és emlékeztetett arra is, hogy az ügyben Ankarára a NATO-tagországok nagy része is nyomást gyakorolhat.

Mindazonáltal hangsúlyozta: a török fél döntését csakis Törökország hozhatja meg.

Bár a kormányfő nem említette a csatlakozás várható időpontját, leszögezte: nagyon rossz lenne a svéd nemzetbiztonság számára, „ha a szükségesnél hosszabb időt venne igénybe”. Hozzátette azt is, hogy minden a feszültségek elsimításán múlik, kiemelve, hogy bármikor kész találkozni Erdogannal.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont csütörtökön azt mondta, jelenleg nem látja értelmét török–svéd–finn háromoldalú találkozónak, újságírók előtt pedig leszögezte, Ankara „konkrét lépéseket” vár Stockholmtól, bár részletekre nem tért ki.

Erdogan a hét elején azt mondta, Svédország nem számíthat Ankara támogatására a csatlakozással kapcsolatban, miután Törökország stockholmi nagykövetségének épülete előtt szombaton egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével elégették az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt.

Svédország – Finnországgal közösen – Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után kérte felvételét a transzatlanti katonai-politikai szövetségbe. Felvételüket mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia.

A török kormány a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a többi között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását követeli.

 

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök érkezik az észak-európai államokat tömörítő Közös Expedíciós Haderő (JEF) nevű védelmi együttműködési szervezet állam- és kormányfői találkozójára Rigában 2022. december 19-én. (Forrás: MTI/AP/Roman Koksarov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.