Kémkedéssel gyanúsítanak a németek egy orosz férfit

Oroszországnak történő kémkedés gyanúja miatt újabb személyt tartóztattak le Németországban. A férfi súlyos esetben legalább öt év szabadságvesztést, de akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 14:20
null
Berlin, 2020. március 23. Rendõrök járõröznek egy épület elõtt, amelyben Angela Merkel német kancellárnak van lakása Berlinben 2020. március 23-án. Merkel elõzõ nap házi karanténba vonult, mert koronavírus-fertõzést mutattak ki az egyik orvosánál. MTI/EPA/Omer Messinger Fotó: Omer Messinger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A müncheni repülőtéren a hétvégén elfogott Arthur E., aki az Egyesült Államokból tért éppen haza, azzal a férfival hozható kapcsolatba, akit decemberben állambiztonságot érintő információk kiadásának vádjával tartóztattak le a hatóságok.

A Carsten L. néven megnevezett férfit decemberben hazaárulás vádjával tartóztatták le. A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) munkatársa volt, s a gyanú szerint államtitkoknak minősülő információkkal látta el a csütörtökön letartóztatott Arthur E.-t. Utóbbi ugyan nem dolgozott a BND-nek, az államügyészség szerint ugyanakkor kapcsolatban állt Oroszországgal, s továbbította a Carsten L.-től megszerzett, a büntetőtörvénykönyv értelmében államtitoknak minősülő információkat.

Arthur E.-t vasárnapi letartóztatása után hétfőn a szövetségi bíróság vizsgálóbírója elé vezették, aki elrendelte a gyanúsított előzetes fogva tartását.

Az ügyet a BND az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatallal (FBI) szoros együttműködésben vizsgálja. Bruno Kahl, a BND vezetője decemberben elmondta: amint tudomást szereztek arról, hogy valaki a soraikból szivárogtat, azonnal értesítették a szövetségi legfőbb ügyészt és belső vizsgálat indult.

A BND vezetője decemberi sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a legnagyobb visszafogottság és diszkréció szükségeltetik, hiszen Oroszország esetében a hatóságoknak olyan szereplővel van dolguk, amelynek „gátlástalanságával és erőszakra hajlandóságával is számolni kell”.

A büntetőtörvénykönyv alapján rendkívül súlyos esetekben legalább öt év szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható. Utóbbi akkor fordulhat elő, ha a vádlott államtitkokat is érintő, felelősségteljes pozíciójával él vissza.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.