Testvérével kémkedett az oroszoknak a svéd hírszerzés egyik embere

Egy svéd bíróság csütörtökön Oroszország javára folytatott kémkedésben bűnösnek találta a biztonsági szolgálatok és a fegyveres erők egy volt alkalmazottját és testvérét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 19. 14:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tíz éven keresztül, 2011 és 2021 között gyűjtött és továbbított bizalmas információkat az orosz katonai hírszerzésnek (GRU) egy iráni születésű, de svéd állampolgárságú testvérpár. 

Az egy évtizedet felölelő tevékenységük során az idősebb testvér, a 42 éves Peyman Kia bizalmas információkat gyűjtött, amelyeket öccse ezt követően továbbított a GRU-nak. 

A kiadott tájékoztatás szerint 

együttes és összehangolt módon, engedély nélkül, Oroszország és a GRU (orosz katonai hírszerzés) szolgálatában olyan információkat szereztek, továbbítottak és adtak át, amelyeknek egy külföldi hatalom számára történő felfedése befolyásolhatja Svédország biztonságát.

Az idősebb testvért életfogytiglani (Svédországban minimum 20-25 évet jelentő) börtönbüntetésre, a fiatalabb testvért pedig kilenc év tíz hónapra ítélte a stockholmi kerületi bíróság. A két testvért súlyos mértékű kémkedésért, az idősebb testvért emellett minősített információk jogosulatlan kezeléséért ítélték el – derült ki a bíróság közleményéből.

A két férfi, akiket 2021 végén tartóztattak le, kezdetben tagadta a vádakat. Nemzetbiztonsági okokból a tárgyalások nagy részét ezt követően a nyilvánosságot kizárva tartották.

Peyman Kia. Fotó: Svéd Élelmiszer-ügynökség

Letartóztatásakor Peyman Kia a Svéd Élelmiszer-ügynökség biztonsági vezetője volt, azt megelőzően pedig a svéd biztonsági szolgálatoknál és a hadseregnél is dolgozott. Ez volt az a két munkahelye, ahonnan adatokat szivárogtatott – derül ki a BBC korábbi cikkéből.

Payam Kia, a fiatalabb testvér bátyja letartóztatásakor összetört egy merevlemezt, amelyet a vád szerint később megtaláltak egy kukában. Valószínűsíthető, hogy ezt követően a fiatalabb testvér felvette a kapcsolatot az orosz katonai hírszerzéssel az információ átadása és a kémkedésükért járó fizetség miatt is. 

A nyomozás során titkosított üzenetekről és aranytranzakciókról szóló feljegyzéseket is találtak, amelyek Peymantól származhattak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.