időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Stoltenberg: Kína nem ellenséges hatalom, de kihívást jelent

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 14:55
Stoltenberg: Kína nem ellenséges hatalom, de kihívást jelent

A Japán és a NATO közötti kapcsolatok mélyítésében állapodott meg Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára és Kisida Fumio japán miniszterelnök kedden Tokióban, közös közleményükben pedig kitértek az erősödő kínai–orosz katonai együttműködés miatti aggályaikra is.

Oroszország Ukrajna elleni támadása, valamint Moszkva és Peking növekvő katonai együttműködése a második világháború óta nem látott feszültségekhez vezetett – szögezték le a közleményben.

A főtitkár Kínával kapcsolatban azt mondta, Peking műveletei az ázsiai és csendes-óceáni térségben kihívást jelentenek, valamint azt is a kommunista állam szemére vetette, hogy hamis híreket terjeszt a NATO-val és az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ám hozzátette: mindezek ellenére sem tartják Kínát ellenséges hatalomnak. A találkozót követően Stoltenberg Japánt a béke erős partnerének nevezte.

Hétfőn kezdődött japáni látogatásának első állomásán, a Tokió északi részén lévő Iruma légi támaszponton Stoltenberg emellett kitért Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára is, leszögezve: az esetleges orosz győzelem nem pusztán az ukránoknak jelentene tragédiát, de az egész világ számára nagyon veszélyes üzenetet hordozna. – Azt az üzenetet, hogy katonai erővel mindent el lehet érni. Így az ukrajnai háború mindannyiunk számára fontos – fogalmazott. – Peking éberen figyel és tanul a leckéből, amely hatással lehet a jövőben hozott döntéseire. Ami Európában ma történik, holnap könnyen megtörténhet Kelet-Ázsiában – jelentette ki a norvég politikus.

 

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Tokióban 2023. január 31-én (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Pool/Aojama Takasi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.