Támogatja Georgia közeledését az EU-hoz az osztrák kancellár

Karl Nehammer tbiliszi látogatásán tárgyalt Irakli Garibasvili kormányfővel, és felkereste a dél-oszét határt is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 16:30
GARIBASVILI, Irakli; NEHAMMER, Karl
Tbiliszi, 2023. január 30. Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök (b) üdvözli Karl Nehammer osztrák kancellárt Tbilisziben 2023. január 30-án. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze Fotó: Zurab Kurcikidze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfői georgiai látogatásán támogatást ígért a tbiliszi kormánynak az európai uniós közeledéshez. A folyamat nem könnyű, „de érdemes fokozni az erőfeszítéseket” – mondta Nehammer Irakli Garibasvili kormányfőnek.

Az osztrák vezető egyúttal biztosította a tbiliszi kormányt, hogy megérti az óvatos magatartást Oroszországgal szemben. Bár Tbiliszi elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást, nem csatlakozott a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz.

Georgia különleges geopolitikai helyzetben van, mert területének egy részét megszállták, és orosz katonák állomásoznak az országban, ezért más a politika

– mutatott rá az osztrák kancellár. Hozzátette: ennek fényében örül annak, hogy a kaukázusi ország támogatja az Oroszország elleni pénzügyi szankciókat.

A georgiai kormányfő kiemelte: az ukrajnai háború rendkívüli kihívás országa számára, amelynek húsz százalékát orosz katonák tartják megszállás alatt. Ezért a tbiliszi kormány az „észszerűség politikáját” követi, hogy megőrizze a békét.

Garibasvili megköszönte Nehammernek az uniós közeledéshez felajánlott támogatást, és aláhúzta: Georgia nagyrészt eleget tett az Európai Unió tizenkét elvárásának. Megjegyezte: a politikai polarizáció megszüntetésére irányuló követelések teljesítéséhez az ellenzéknek is hozzá kell járulnia.

A volt szovjet köztársaság évek óta igyekszik közelebb kerülni az Európai Unióhoz, de Ukrajnával és Moldovával ellentétben tavaly nyáron nem kapott tagjelölti státust.

Az EU döntését a demokrácia és a jogállamiság visszafejlődésével, valamint a kaukázusi országban tapasztalható erős polarizációval indokolták.

Látogatása során Nehammer felkereste a szakadár Dél-Oszétia határát, amely Abháziához hasonlóan 2008 óta orosz megszállás alatt áll.

Borítókép: Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök üdvözli Karl Nehammer osztrák kancellárt Tbilisziben (Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.