Tölgyfaágakat cipelő szerb fiatalokra lőttek Koszovóban

Az ortodox karácsony hagyományainak tiszteletére vitték az örökzöld növényt, amikor egy helyi albán tüzet nyitott rájuk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 18:34
Mitrovica, 2022. december 9. Koszovói rendõrök állnak egy útkeresztezõdésnél a fõként albánok lakta észak-koszovói Mitrovica városban 2022. december 9-én. Az elõzõ napon mintegy 300 koszovói albán rendõr vonult be a kisebbségi szerbek által lakott településekre, egy rendõrt meglõttek a szerbek. A rendfenntartók növelték jelenlétüket Észak-Koszovóban, mert december 18-án elõrehozott választást tartanak abban a négy önkormányzatban, ahol a koszovói szerb r Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két koszovói szerb fiatal megsebesült pénteken, az ortodox szenteste napján a Koszovó déli részén található Shterpce közelében, miután egy helyi albán tüzet nyitott rájuk egy mozgó járműből – közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája.

A közlemény szerint szemtanúk megerősítették, hogy egy helyi albán ült abban az autóban, amelyből rálőttek a fiatalokra, akik éppen az ortodox karácsonyi hagyományokat tiszteletben tartva tölgyfaágat vittek magukkal.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája azt is közölte, hogy az egyik fiút a tenyerén, a másikat pedig a karján érte a lövés. A 11 és 21 éves fiatalokat kórházba szállították.

Petar Petkovic, az iroda vezetője a közösségi médiában gyilkossági kísérletnek nevezte az esetet, és azt írta, valaki „véres karácsonyt” akart rendezni a szerbeknek.

Koszovóban hónapok óta feszült a helyzet a helyi szerbek és albánok között, Észak-Koszovóban például csak egy héttel ezelőtt távolították el a barikádokat, amelyeket a helyi szerbek a koszovói kormány intézkedései miatt emeltek.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültségek a két nemzetiség között időről időre fellángolnak.

 

Borítókép: Koszovói rendőrök állnak egy útkereszteződésnél a főként albánok lakta észak-koszovói Mitrovica városban 2022. december 9-én. Az előző napon mintegy 300 koszovói albán rendőr vonult be a kisebbségi szerbek által lakott településekre, egy rendőrt meglőttek a szerbek. (Forrás: MTI/AP/Visar Kryeziu)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.