A brüsszeli korrupciós botrány idején tart történelmi csúcstalálkozót Madrid és Rabat

A spanyol és a marokkói miniszterelnök egy több éve tartó diplomáciai konfliktus végére készül pontot tenni. A kapcsolatjavító egyezmények aláírása azonban egybeesik Rabat brüsszeli korrupciós botrányban való meggyanúsításával.

Tóth Brigitta
2023. 02. 01. 14:45
SPAIN-GUINEA-BISSAU-DIPLOMACY-POLITICS Spain's Prime Minister Pedro Sanchez arrives prior welcoming Guinea-Bissau's President Umaro Sissoco Embalo at La Moncloa Palace in Madrid on February 1, 2023. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP) Fotó: Europress/AFP/Javier Soriano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli korrupciós botrány kellős közepén tart magas szintű csúcstalálkozót Spanyolország és Marokkó. Pedro Sánchez spanyol és Aziz Ajanuch marokkói miniszterelnök Rabatban találkozik szerdán és csütörtökön, hogy újjáépítsék a két ország közötti kapcsolatot, és végképp lezárják a 2021-ben kicsúcsosodó diplomáciai konfliktust. Legutóbb 2015-ben tartottak ilyen találkozót, amit azóta nem sikerült megismételni. Pedro Sánchez kormányra kerülése óta ráadásul ez lesz az első ilyen típusú összejövetel, ami történelmi jelentőséggel bír, ugyanis egy szilárd kapcsolat alapjait akarják lerakni olyan egyezményekkel, amelyek révén a jövőben elkerülhetők lesznek a 2021-eshez hasonló konfliktusok.

A konfliktust végül Pedro Sánchez kormányfő tavalyi bejelentése oldotta meg, miszerint a kormánya elfogadja Marokkó Nyugat-Szaharára vonatkozó autonómiatervét – mindezt közel negyven év semleges álláspont után. Miközben Rabat örömmel fogadta a békülő gesztust, Spanyolország Algériával került konfliktusba, melynek vezetői a nyugat-szaharai önállóságot támogatják.

A spanyol–marokkói csúcstalálkozó két napja alatt a tervek szerint mintegy húsz megállapodást ír alá a két ország vezetője.

Egyebek mellett megpecsételik a ceutai és melillai határok ütemterv szerinti megnyitásáról szóló szerződést és a vámellenőrzés visszaállítását, továbbá aláírnak egy pénzügyi jegyzőkönyvet, ami lehetővé teszi marokkói projektek finanszírozását nyolcszázmillió euró értékben.

Lépéseket tesznek a biztonsággal és a terrorizmussal kapcsolatos együttműködési program érdekében is, ami lehetőséget ad majd a két ország rendőrségi együttműködésének folytatására. Kiemelték, hogy az elmúlt években közösen 279 művelet végrehajtását és 497 ember letartóztatását érték el. A spanyol kormány tájékoztatása szerint a hatóságok kooperációjának köszönhetően a Marokkó és Spanyolország közötti illegális bevándorlás tavaly 31 százalékkal csökkent.

Megállapodást írnak alá arról is, hogy nyolcvan marokkói iskolában kétnyelvű osztályokat indítanak, ahol spanyolul oktatják majd a természettudományi tárgyakat, illetve ösztönzik a spanyol magániskolák megnyitását Marokkóban.

A találkozón Pedro Sánchez 22 minisztere közül tizenketten vesznek részt, mindannyian a kormány szocialista szárnyából. Koalíciós partnerük, az Unidas Podemos egyik vezetője sem vesz részt a csúcstalálkozón, ugyanis nem értenek egyet a miniszterelnök nyugat-szaharai pálfordulásával.

A találkozóra az Európai Unió és Marokkó között kibontakozó konfliktus is erősen rányomja a bélyegét.

Az Európai Parlament azt gyanítja, hogy Rabat is részt vett a Katargate néven ismertté vált brüsszeli korrupciós botrányban. Ezzel kapcsolatban el is fogadtak egy határozatot, melyben amellett, hogy meggyanúsították, felszólították Marokkót a szólásszabadság tiszteletben tartására. Az EP-képviselők közül csak a spanyol szocialisták szavaztak nemmel a határozatra, amelyet a legtöbbek szerint a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újjáépítése és az erre a hétre tervezett nagyszabású csúcstalálkozó érdekében hoztak.

Borítókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.