időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Marokkó akadályozta a templomi merénylő kiutasítását

Tóth Brigitta
2023.01.30. 14:45 2023.01.30. 15:19
Marokkó akadályozta a templomi merénylő kiutasítását

A 25 éves marokkói Yassine Kanjaa múlt szerdán betört két templomba, megölt egy sekrestyést, egy papot súlyosan, további három embert pedig könnyebben megsebesített egy machetével. Mostanra kiderült, hogy 2022 júniusában telepedett le Cádizban, és ugyanabban a hónapban el is indították vele szemben a kiutasítási eljárást, miután a rendőrség megállapította, hogy törvénytelenül tartózkodik az országban.

A Spanyolországba illegális úton bejutott bevándorlók kitoloncolása a törvények szerint nem azonnali, hanem egy kifejezetten lassú procedúra – kivéve, ha valaki komoly veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Az eljárás során megpróbálják azonosítani a rendszerint útlevél nélkül érkező személyt, feltérképezni a hátterét, és csak ezután döntik el, hogy hazaküldik-e vagy menedéket adnak neki. A folyamat előrehaladása, amelynek átlagos ideje egy év, nagyban függ az autonóm régióktól, de annál is inkább a származási országok hatóságainak együttműködésétől.

Az ügynökök a belügyminisztérium által meghatározottak szerint Kanjaa esetében november 3-án átadták a kiutasítási végzést, de mivel nem volt útlevele, a hazatérése attól függött, hogy Marokkó elismeri-e saját állampolgáraként és visszafogadja-e. Az El Mundo cikke szerint 

az egyetlen ok, ami miatt január végén még mindig Spanyolországban tartózkodhatott, kizárólag az lehetett, hogy Marokkó nem reagált a megkeresésre.

Rendőrségi tájékoztatásból ki is derült, hogy Rabattal rendszeresen gond van, rengeteg akadályt gördít a spanyol hatóságok elé. Általában nem válaszol a kiutasítási végzésekre, más esetekben pedig közli, hogy az adott személy nem marokkói, mert nem bizonyítható. Az ügy ilyen esetekben a konzulátusokhoz kerül, amelyek kibocsátják a szükséges iratokat a hazatelepítési végzés előmozdítása érdekében.

Miután megszületik a kitoloncolásról szóló határozat, az érintett illegális bevándorlók a Külföldiek Internálási Központjába (CIE) kerülnek, és onnan nem tehetik ki a lábukat addig, amíg a származási országuk meg nem adja a zöld jelzést a hazaszállításukra. A belügyminisztérium szerint jelenleg 178 személy várakozik az intézményben a kiutasítás végrehajtására. A procedúra azonban általában ezen a ponton feneklik meg, ugyanis a törvények és az illegális bevándorlók nagy létszáma miatt senki sem tartózkodhat a központban két hónapnál tovább. Ha viszont ez idő alatt a származási ország nem adja ki a befogadásról szóló dokumentumot, akkor a migránsok szabadon távozhatnak és élhetnek Spanyolországban, ráadásul soha többé nem indíthatnak ellenük kiutasítási eljárást, azaz legyűrik a bürokráciát.

Amikor Yassine Kanjaa elkövette a támadást, amit a történteket vizsgáló Nemzeti Bíróság bírája, Joaquín Gadea „dzsihadista szalafizmusnak” minősített, már hét hónapja nyitva volt a kiutasítási aktája. A belügyminisztérium szerint a történtek és az eljárások lassúsága ellenére Spanyolország Európa egyik olyan országa, ahonnan a legtöbb illegális bevándorlót küldik haza. Ugyanakkor elismerték azt is, hogy a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyveket, és még nem sikerült visszaállítani az azt megelőző számokat, amelyekről nem adtak pontos tájékoztatást.

Borítókép: Rendőrök egy letakart holttestnél az algecirasi San Isidro katolikus templomnál január 25-én este, ahol egy férfi machetével a templomban lévőkre támadt (Fotó: MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.