Egy amerikai krimi ügyes tolvajaihoz hasonlította magát a brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottja

Egy mestertolvajokról szóló filmből idézett a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri – derül ki a belga rendőrség felvételeiből. A politikus vádalkujának köszönhetően várhatóan újabb képviselők kerülhetnek a gyanúsítottak padjára az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb brüsszeli botrányában.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 01. 31. 10:57
Qatargate: Pier Antonio Panzeri Ready To Collaborate With Belgian Justice
Antonio Panzeri (Fotó: IPA/ABACA-PRESS) ABACA-PRESS/ Fotó: IPA/ABACA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyanok vagyunk, mint az Ocean’s 11

 – így viccelődött Pier Antonio Panzeri, a brüsszeli korrupciós botrány Eva Kaili melletti másik fő gyanúsítottja, amikor a lakásán pénzt adott át Luca Visentini olasz szakszervezeti vezetőnek.

A belga rendőrség felvételein hallható idézet egy 2001-es, mestertolvajokról szóló filmből való, az utalás pedig arra vonatkozhatott, hogy olyan ügyes tolvajok, mint az Ocean’s 11 főszereplői, vagyis trükkös bűnözőknek tartották magukat, amilyenek a legendás film karakterei.

Panzeri a csökkentett büntetésért hajlandó vádalkut kötni, a mostani hírek szerint öt év börtönt kaphat, amelyből négy évet felfüggesztenek, egyet pedig börtönben vagy házi őrizetben kell töltenie – írja az Origó

A politikus a csökkentett büntetésért cserébe bevallotta, hogy bűnszervezetben vett részt, és rögzítette, együttműködik a rendőrséggel a többiek ügyében. Beismerte például, hogy részt vett korrupcióban, és hogy 120 ezer eurót adott át egy belga szocialista EP-képviselőnek.

De várhatóan meg fog még nevezni francia, német, görög és belga ügyben érintett EP-képviselőket is. 

Az Origó érdekességként említi, hogy a volt EP-képviselő gyakorlatilag akkor járt be az európai parlamentbe a ciklusa után, amikor csak akart, ezért most elvennék a korábbi EP-képviselők automatikus belépőjét, helyette minden nap regisztrálniuk kellene a belépésnél.

Sajtóértesülések szerint a korrupcióval gyanúsított Panzeri a többi brüsszelitához hasonlóan szeretett luxuskörülmények között élni. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy Eva Kaili gyakorlatilag úgy élt, mint egy filmsztár: karibi nyaralás, fényűző partik Athén klubjaiban szupermodellek társaságában, luxusingatlanok.

Akár hat magyar baloldali EP-képviselő is benne lehet a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Origó a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban arra is rávilágít írásában, hogy az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) egyik emberi jogi jelentése alapján joggal feltételezhető, hogy akik megszavazták, érintettek a brüsszeli korrupcióban. 

Márpedig köztük van szinte az összes magyar baloldali EP-képviselő, köztük Dobrev Klára, Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is.

A Manu Pineda képviselő nevéhez köthető, emberi jogi vonatkozású jelentésben Marokkó és Katar egyaránt pozitívan szerepelnek, ráadásul a jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy vajon miért támogatta ilyen erőteljesen a szocialista és a liberális Renew frakciók tagjainak többsége a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét – mutat rá a lap. 

Gyurcsányné és Gurmai Zita után újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailival. 

Ujhelyi István nemcsak hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szervezett vele konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikus. 

Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival – írta az Origó. 
A brüsszeli korrupciós botrány tavaly decemberben robbant ki, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét; Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. 

A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

A baloldali európai tisztviselők sok millió eurós megvesztegetési botránya nemcsak tovább rombolja a Brüsszel és az EU iránti eddig sem túl erős bizalmat, hanem minden jel szerint maga alá temetheti a jelenleg fennálló rendszert is – mutat rá a lap. Rober Golob szlovén miniszterelnök például így fogalmazott egy friss Politico-podcastban: 

Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nem történt a parlamentben, ez számomra tényleg elképesztő

– erősítette meg a széles körben terjedő nézetet, hogy a botrány az egész EU hitelességét fenyegeti, aminek különös jelentősége van a jövő évi európai parlamenti választások előtt.

Borítókép: Antonio Panzeri (Fotó: IPA/Abaca-Press)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.