A törökországi katasztrófa hatással lehet Svédország NATO-csatlakozási kérelmére

Törökország mindeddig makacsul elutasította Svédország jelentkezésének ratifikálását, ezzel a skandináv állam felvételét a NATO-ba. A földrengés közvetve megerősítheti Svédország lehetőségét, hogy felvételt nyerjen a védelmi szövetségbe, véli a svéd nemzetvédelmi egyetem oktatója.

Bugnyár Zoltán
2023. 02. 08. 11:21
KRISTERSSON, Ulf; ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2022. november 8. Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az ankarai elnöki palotában tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. november 8-án. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magnus Christiansson szerint elősorban a májusi török elnök- és parlamenti választás a vízválasztó a török álláspont szempontjából. A katasztrófák általában megerősítik a hivatalban lévő kormányt, ebben az esetben is beállhatnak a választók Recep Tayyip Erdogan elnök mögé. 

Eddig fontos kampánytémája volt Erdogannak a finn, de leginkább a svéd NATO-tagság kérdése. Legutóbb a svédországi Korán-égetést használta Erdogan, hogy az országot sötét színben tüntesse fel. 

Ha a katasztrófából megerősödve kerül ki a török elnök, erősebb felhatalmazást érhet el a választáson, ami mindenképpen jobb Svédország szempontjából is, véli a szakértő. 

 

Ha Erdogannak sikerül megszereznie a többséget, az szerintem jobb lenne, mint egy bizonytalan és vitatott választási eredmény 

– jelentette ki Christiansson. 

Ulf Kristersson miniszterelnök hétfőn humanitárius támogatási csomagot nyújtott be a földrengés miatt Törökországnak és Szíriának. Sátrakat, ideiglenes sürgősségi szállásokat ajánlott fel, valamit katasztrófavédelmi szakembereket a mentési munkálatok koordinálásához. 

Ezenfelül a Török Vörös Félhold ötmillió (175 millió forint), míg a Szíriai Vörös Félhold kétmillió svéd koronát (hetvenmillió forint) kap.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az ankarai elnöki palotában tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.