Recep Tayyip Erdogan nem enged a követeléseiből

A török elnök mindaddig gátolja a svéd NATO-tagságot, amíg Koránt égetnek az országban.

2023. 02. 01. 13:43
Ankara, 2023. január 18. A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ részt vesz a kormányzó Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2023. január 18-án. Erdogan bejelentette, hogy az elnökválasztást a tervezettnél egy hónappal korábban, május 14-én fogják rendezni. MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán ismét megerősítette Recep Tayyip Erdogan, hogy Törökország nem hagyja jóvá a svéd tagfelvételi kérelmet az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetébe. A török elnök a pártjának, az AKP-nak tartott beszédében azt mondta:

 Amíg engedik, hogy a szent könyvemet, a Koránt meggyújtsák és gyalázzák, nem fogunk igent mondani a NATO-ba való belépésükre.

Erdogan hozzátette, ebben a helyzetben hiába is próbálkozik Svédország.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden megbeszélést folytatott a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megvitassák a svéd NATO-jelentkezés nyomán kialakult biztonsági helyzetet. A kormányfő hangsúlyozta, fontos, hogy csillapodjon a helyzet. 

Láttuk, hogy az egyes, önmagában teljesen legális svédországi tüntetések, amelyeket egy kis csoport vagy akár egyének hajtanak végre, milyen súlyos következményekkel járhatnak Svédországról a világban kialakult imázsra és a külföldön élő svédek biztonságára nézve

 – mondta el Kristersson, feltehetően utalva arra a tüntetésre, ahol egy Erdogant ábrázoló bábut lógattak fel a kurd PKK terrorszervezet szimpatizánsai Stockholmban vagy amikor egy dán–svéd szélsőséges politikus a török nagykövetség előtt Koránt égetett szintén a fővárosban. Kristersson szerint az akciókat végrehajtók hasznos idióták lettek a külföldi szervezetek munkájában, hogy hangulatot szítsanak Svédország ellen. Értesülések szerint Ankara és Stockholm között a védelmi szövetséghez való csatlakozás kérdésében a tárgyalások további értesítésig szünetelnek.

A harminc NATO-tagállam közül eddig Törökország és Magyarország az, amely még nem ratifikálta a svéd és a finn kérelmet. A csatlakozási protokoll beadása előtt Törökország közölte, feltételeket támasz a két országgal szemben, elsősorban a PKK terrorszervezethez köthető, a skanindáv országokban menedéket kapott emberek kiadatása kérdésében. Budapest korábban azt jelezte, hogy pozitívan viszonyul a két ország felvételéhez, az Országgyűlés feltehetően tavasszal, várhatóan már februárban szavazni fog a kérdésről.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2023. január 18-án. Erdogan bejelentette, hogy az elnökválasztást a tervezettnél egy hónappal korábban, május 14-én fogják rendezni (Forrás: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.