időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

A törökországi katasztrófa hatással lehet Svédország NATO-csatlakozási kérelmére

Bugnyár Zoltán
2023.02.08. 11:21 2023.02.08. 15:13
A törökországi katasztrófa hatással lehet Svédország NATO-csatlakozási kérelmére

Törökország mindeddig makacsul elutasította Svédország jelentkezésének ratifikálását, ezzel a skandináv állam felvételét a NATO-ba. A földrengés közvetve megerősítheti Svédország lehetőségét, hogy felvételt nyerjen a védelmi szövetségbe, véli a svéd nemzetvédelmi egyetem oktatója.

Magnus Christiansson szerint elősorban a májusi török elnök- és parlamenti választás a vízválasztó a török álláspont szempontjából. A katasztrófák általában megerősítik a hivatalban lévő kormányt, ebben az esetben is beállhatnak a választók Recep Tayyip Erdogan elnök mögé. 

Eddig fontos kampánytémája volt Erdogannak a finn, de leginkább a svéd NATO-tagság kérdése. Legutóbb a svédországi Korán-égetést használta Erdogan, hogy az országot sötét színben tüntesse fel. 

Ha a katasztrófából megerősödve kerül ki a török elnök, erősebb felhatalmazást érhet el a választáson, ami mindenképpen jobb Svédország szempontjából is, véli a szakértő. 

 

Ha Erdogannak sikerül megszereznie a többséget, az szerintem jobb lenne, mint egy bizonytalan és vitatott választási eredmény 

– jelentette ki Christiansson. 

Ulf Kristersson miniszterelnök hétfőn humanitárius támogatási csomagot nyújtott be a földrengés miatt Törökországnak és Szíriának. Sátrakat, ideiglenes sürgősségi szállásokat ajánlott fel, valamit katasztrófavédelmi szakembereket a mentési munkálatok koordinálásához. 

Ezenfelül a Török Vörös Félhold ötmillió (175 millió forint), míg a Szíriai Vörös Félhold kétmillió svéd koronát (hetvenmillió forint) kap.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az ankarai elnöki palotában tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.