Az eddiginél is nagyobb lehet az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap közölte, hogy Joe Bidennel az amerikai elnök közelgő varsói látogatása során megvitatja az amerikai csapatok lengyelországi jelenlétének esetleges növelését és állandóvá tételét.

Magyar Nemzet
2023. 02. 20. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai csapatok lengyelországi jelenlétének esetleges növelése és állandósítása is napirenden lesz Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök varsói találkozóján – írta meg a Reuters. A hírügynökség szerint a hétfőn váratlanul Kijevbe látogató amerikai elnök február 22-ig lesz Lengyelországban. A tájékoztatás szerint Biden a tavaly február 24-én kezdődő orosz–ukrán háború évfordulója alkalmából látogatott Európába.

Morawiecki a CBS amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva arról is beszélt: 

nagyon hálás az új Patriot-rendszerek és más nagyon modern fegyverek és lőszerek küldéséért is, mert ez bizonyos mértékig a katonák jelenlétét is helyettesíti, de természetesen a kettő együtt jár.

A CBS szerint az Egyesült Államok már az invázió kezdete előtt megerősítette csapatainak jelenlétét Lengyelországban, és jelenleg nagyjából 11 000 fős állomány van rotációban a közép-európai országban.

Biden tavaly júniusban azt mondta, hogy az Egyesült Államok az orosz fenyegetésekre válaszul új állandó hadsereg-parancsnokságot hoz létre Lengyelországban.

Az amerikai elnök találkozni fog Andrzej Duda lengyel elnökkel és más közép- és kelet-európai szövetséges országok államfőivel.

Emlékezetes, hogy korábban Lengyelország – az orosz fenyegetettségre hivatkozva – kétmilliárd dollárt ajánlott fel Washingtonnak egy teljes amerikai páncélos hadosztály Lengyelországba költöztetéséért. Donald Trump korábbi amerikai elnök tárgyalt is erről Varsóban, Andrzej Duda pedig azt is felajánlotta az akkori republikánus elnöknek, hogy amennyiben a projekt megvalósul, a jövőbeni támaszpont Trump nevét fogja viselni. 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök (Forrás: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.