időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Akár Joe Biden akaratával is szembemegy a kormány

Jakubász Tamás
2021.05.25. 06:56
Akár Joe Biden akaratával is szembemegy a kormány

Magyarország nem járul hozzá semmilyen adóemeléshez, így a globális minimumadó bevezetéséhez sem – mondta lapunknak Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese szerint a mások mellett Joe Biden amerikai elnök által is szorgalmazott elképzelés azt mutatja: a nagyhatalmak a befektetésekért folyó nemzetközi versengést úgy akarják megnyerni, hogy elveszik a szabad döntés jogát a többi országtól.

Nemrégiben nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket, ezekből és a már megszavazott javaslatokból látszik, a kabinet milyen elv mentén alakítaná a következő időszakban a közteherviselés rendszerét. – Jövőre ismét csökken a munkáltatók adója, miközben a 25 évnél fiatalabb munkavállalók személyi jövedelemadó-mentességhez jutnak. Ez a két intézkedés önmagában évi több mint háromszázmilliárd forintot hagy a gazdaságban. Az adócsökkentés politikája tehát folytatódik – mondta lapunknak Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese ugyanakkor megjegyezte: miközben a magyar kormány a terhek mérséklésével indítja újra a gazdaságot, addig a nemzetközi színtér egyik legfontosabb törekvése, az úgynevezett globális minimumadó kialakítása éppenséggel adóemelést szorgalmaz. Az elképzelésnek Joe Biden amerikai elnök személyében komoly támogatója akadt. De mi is az a globális minimumadó?

A pénzügyminiszter-helyettes szerint eddig és ne tovább!
Fotó: Mirkó István

A szabály megalkotásának alapgondolata eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztathassák meg a digitális óriás­vállalatokat. Ma már inkább arról van szó, hogy egységes minimumadószintet határozzanak meg a társasági adózásban. Joe Biden nemrég hivatalba lépő elnök kormánya a közelmúltban 21 százalékot emlegetett a globális kulcs lehetséges mértékeként. Efféle szabályrendszeren egyébként a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet is dolgozik, az OECD-ben a részletek kidolgozása már régebb óta zajlik.

Megkérdeztük az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét is a globális minimumadó tervéről. Nyilatkozatában Domokos László (melyet itt olvashat el) a lehetséges veszteségeket elemezte, egyúttal rámutatott az iparűzési adó jelentőségére.

– Magyarország nem járul hozzá semmilyen globális adó bevezetéséhez. Egyszerűen nem áll módunkban adóemelést támogatni, akkor sem, ha az ötletnek befolyásos támogatói akadnak

– szögezte le a miniszterhelyettes, majd hozzátette: a kormány álláspontja mögött nem ideológiai szempontok vagy különféle személyes érzések húzódnak meg. Magyarázatként Tállai András kifejtette: Magyarország az elmúlt években kiemelt erőfeszítéseket tett azért, hogy költségvetését egyensúlyba hozza. Ezek eredményesek voltak, a járvány és a nyomában járó világválság előtt az ország kiemelkedő fejlődést ért el, nőtt a munkahelyek száma, emelkedtek a bérek és egyre több nemzetközi befektető választotta hazánkat. – Az eredményekben kulcsszerepet játszott az adópolitika: az, hogy – élve gazdasági szuverenitásukkal – egyre alacsonyabbra szorítottuk az adókat, és jó ideje már Magyarország szedi pél­dául a legkisebb társasági adót az egész Európai Unióban. Több, hazánkat választó befektető döntését pedig kedvezően befolyásolta az alacsony elvonás – fogalmazott a miniszterhelyettes, majd azzal folytatta:

Magyarország nem mond le gazdasági szuverenitásának egyik legfontosabb eleméről, az adómeghatározás jogáról.

– Akkor sem, ha ennek nyomán adott esetben az újdonsült amerikai elnökkel kerül szembe a magyar kormány? – vetettük közbe.

Gyurcsány és Biden? Véleményünket a minimumadó okairól és lehetséges következményeiről ebben a cikkben fejtettük ki.

– A globális minimumadó ötlete több magas adót szedő gazdasági nagyhatalomnak is érdekében áll. Számukra hátrányos a nemzetközi adóverseny, gondot jelentenek nekik az átlátható szabályokat kialakító és érdemi fejlődést felmutató, de alacsony adókat szedő államok.

Ezek a nagyhatalmak a befektetésekért folyó globális versengést úgy akarják megnyerni, hogy elveszik a szabad döntés jogát a többi országtól

– vélekedett a miniszterhelyettes. – Ebbe – folytatta – semmilyen körülmények között nem egyezhetünk bele, akkor sem, ha ezzel esetleg Joe Biden elképzelésével megyünk szembe. – A magyar kormány, mint mindig, ezúttal is jó kapcsolatra törekszik az amerikai vezetéssel, a magyar érdekeket ugyanakkor nem előzheti meg más állam érdeke – jegyezte meg Tállai András, majd szavait azzal zárta: Magyarország pénzügyi szuverenitásának csorbítását a kormány nem tűrheti el, így küzdeni fog a lehető legszélesebb gazdasági önrendelkezés megtartásáért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.