időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Felfüggesztik Dél-Korea belügyminiszterét a halloweeni tragédia miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 14:50 2023.02.08. 15:00
Felfüggesztik Dél-Korea belügyminiszterét a halloweeni tragédia miatt

A dél-koreai belügyminiszter elmozdításáról döntött az ázsiai ország törvényhozása a Szöulban tavaly történt, 159 halottat követelő halloweeni tömegszerencsétlenség miatt.

Az ellenzéki többségű, 300 fős parlamentben 179-en szavaztak Li Szang Min elmozdítása mellett, 109-en ellene. A szavazás eredményét a parlament igazságügyi bizottsága felülvizsgálja, majd ezt követően az alkotmánybíróság elé kerül, és a testület dönt a megerősítésről. Amennyiben az alkotmánybíróság jóváhagyja, az eljárás akár hat hónapot is igénybe vehet, azonban a tárcavezetőt felfüggesztik, amíg az alkotmánybíróság nem dönt az ügyében. 

Agyontaposták egymást

Mint ismert: a dél-koreai főváros, Szöul egyik legnépszerűbb bulinegyedében tavaly október 29-én éjszaka katasztrófa történt, amelyben 159 ember vesztette életét. Aznap éjszaka mintegy százezren gyűltek össze a környéken, hogy halloweent ünnepeljenek. Az esemény azért is volt ennyire népszerű a fiatalok körében, mert az elmúlt három évben ez volt az első halloweeni rendezvény a városban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat. 

A tragédia akkor következett be, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe. Ezt követően egy domboldalban lévő szűk utcán megindultak az emberek, majd egymásra esve gyakorlatilag agyonnyomták, agyontaposták egymást. 

Súlyos hiányosságok

Egy a szavazást megelőző, januárban lezárult vizsgálat megállapította, hogy súlyos hiányosságok voltak a helyszín biztosításában és a hatósági reagálásban. 

Az elmozdítás indoklásában a törvényhozók azt is a tárcavezető szemére vetik, hogy a tragédiát követően „helytelen nyilatkozatokat tett”, egyebek között kijelentette, hogy a szerencsétlenséget több tűzoltó és rendőr jelenlétével sem lehetett volna elkerülni.

A tömegszerencsétlenség miatt novemberben Jun Szok Jol elnök is bocsánatot kért, és egyben a felelősök megbüntetését és a biztonsági intézkedések felülvizsgálatát ígérte.

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a tragédiát követő néhány napon belül a dél-koreai rendőrség is vállalta a felelősséget a Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért, és a felelősök megbüntetését ígérte. 

A szöuli halloweeni utcabál lett Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, amelyben több mint háromszáz ember vesztette életét.

Borítókép: Szöul, 2022. november 2., az áldozatok emlékére elhelyezett virágok a helyszínen. A tragédiának több mint 150 halálos áldozata volt, köztük több mint húsz külföldi állampolgár (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.