Így értékelte az elmúlt évet Joe Biden

Évértékelő beszédet mondott Joe Biden amerikai elnök a kongresszus előtt kedden, amelyben az Egyesült Államok előtt álló feladatok megoldását célzó közös cselekvésre sürgette a politikai erőket. Beszédében főként kormányzatának intézkedéseit vette sorra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrata párti elnöknek az unió helyzetéről szóló üzenetének (State of the Union Address) elején együttműködést ajánlott az új törvényhozás alsóházának republikánus többségének, és arra hívta fel a figyelmet, hogy 

az elmúlt két évben háromszáz olyan törvényt írt alá, amelyet kétpárti támogatással fogadtak el.

Jöhetnek az amerikai alapanyagok

Hivatalának eredményei közül kiemelte a munkahelyteremtést és a munkanélküliség ötvenéves, 3,4 százalékos mélypontját. A tavaly négy évtizedes csúcsokra emelkedő infláció okaként az elnök a koronavírus-járványt és az ukrajnai háború hatását említette. Megítélése szerint az inflációt tekintve az Egyesült Államok a világ minden országánál jobb helyzetben van, az energiaárak csökkennek, az élelmiszerárak emelkedése is mérséklődik. Eredményként említette, hogy két év alatt tízmillió vállalkozást alapítottak az Egyesült Államokban.

Biden a beszédében többször kitért a tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvényre, valamint az infrastrukturális beruházásokról szóló jogszabályra. Új előírásként jelentette be, hogy 

a jövőben minden szövetségi finanszírozású beruházás esetében amerikai gyártású alapanyagot használjanak fel.

Az államadósság-plafon növelésére vonatkozó felszólítása jól hallható tiltakozást váltott ki a kongresszus republikánus tagjainak a részéről. Biden szerint hivatalba lépése óta 1700 milliárd dollárral sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt, ugyanakkor tárgyalást kért és közös munkát sürgetett a költségvetési kérdésekben.

Az elnök szerint csökkent az erőszak

Biden a rendőrségi erőszak csökkentése érdekében a hatóság elszámoltathatóságát és a rendőrségi reform kiteljesítését sürgette. A beszédet a helyszínen hallgatták végig annak a Tyre Nicholsnak a szülei, aki Memphis városában rendőri intézkedés következtében halt meg januárban. A közbiztonság kapcsán a támadó kézifegyverek betiltására vonatkozó követelését is megismételte.

Az elnök évértékelője érintette a nemzetközi kérdéseket is. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban szolidaritásáról biztosította Kijevet, ameddig csak szükséges, 

és kijelentette, hogy sikerült a NATO-t egységbe forrasztani és globális koalíciót építeni.

Biden kiemelte, hogy az amerikai–kínai viszony kapcsán az Egyesült Államok versengést akar és nem konfliktust, de ha szükséges, megvédi az érdekeit, ahogy tette a múlt héten – utóbbival az Egyesült Államok légterét átszelő kínai hírszerző léggömb megsemmisítésére utalt.

Republikánus válasz

Az elnök beszéde 72 percig tartott. A kongresszus alsó- és felsőházának tagjai mellett a meghívottak között voltak a Legfelsőbb Bíróság tagjai, valamint a Biden-adminisztráció miniszterei.

A republikánusok válaszbeszédét az ország legfiatalabb kormányzója, Sarah Huckabee-Sanders kézbesítette Arkansas állambeli irodájából. A politikus a beszédében 

a magas üzemanyag- és élelmiszerárak és a radikális baloldal befolyása miatt bírálta az elnök politikáját, 

de kiemelte azt is, hogy Biden a legidősebb elnök az ország történetében, míg ő a legfiatalabb amerikai kormányzó. Elmondása szerint a demokraták két év alatt lerombolták az ország biztonságát, és itt utalt a súlyos határválságra, valamint a kábítószer-túladagolás okozta halálozások számára.

Az ország helyzetéről szóló értékelést az alkotmány írja elő az elnök kötelezettségeként, második cikkelyében úgy fogalmaz, hogy az elnöknek időről időre tájékoztatnia kell a kongresszust az unió helyzetéről, és a törvényhozók figyelmébe kell ajánlania, hogy milyen intézkedéseket tart megfontolandónak a következő időszakra. Az elnöki értékelőre 1790–1946 között éves üzenetként (Annual Message) hivatkoztak, 1947 óta nevezik hivatalosan az unió helyzetéről szóló beszédnek (State of the Union Address).

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.