Kijev Szaakasvili kiadását kéri Tbiliszitől

Az ukrán külügy szerint pszichológiai és fizikai erőszakot alkalmaznak az ukrán állampolgárságú volt grúz elnök ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 02. 14:43
Miheil Szaakasvili 2013-ban. (Fotó: Wikimedia Commons / David Plas)
Miheil Szaakasvili 2013-ban. (Fotó: Wikimedia Commons / David Plas) Fotó: David Plas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán külügyminisztérium pszichológiai és fizikai erőszaknak nevezte a grúz hatóságok Miheil Szaakasvili ukrán állampolgárságú volt grúz elnökkel szembeni fellépését, és felszólította csütörtökön Grúziát, hogy hagyjon fel a kínzásokkal és adja át az elítéltet Ukrajnának.

   

Felszólítjuk a grúz hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel Miheil Szaakasvili inzultálásával, és adják át Ukrajnának. Ne játsszanak egy ember életével politikai bosszú miatt

– idézett a külügyi tárca közleményéből az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

A minisztérium hozzátette, hogy a grúz hatóságok „a Szovjetunió NKVD-jének (belbiztonsági hatóságának) legrosszabb hagyományai szerint” járnak el, amikor pszichológiai és fizikai erőszakot alkalmaznak Szaakasvili ellen, megtagadják tőle a sürgős orvosi ellátást, szándékosan közvetlen életveszélynek kitéve ezáltal a politikust. 

A kijevi tárca hangsúlyozta, hogy az emberi jogoknak egy ukrán állampolgárral szembeni durva megsértése ellentétes Tbiliszi EU-tagság felé tett irányvonalával, és a demokrácia „megnyirbálására” utal Grúziában. Ukrajna emellett felszólította a külföldi kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy nyilvánosan védjék meg Szaakasvilit.

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa szerdán követelte, hogy találkozhasson Szaakasvilivel, és felszólította az emberi jogi aktivistákat, hogy gyakoroljanak nyomást a grúz hatóságokra – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Giorgi Saladze, Szaakasvili szóvivője és politikai szövetségese kedden közölte, hogy intenzív osztályra szállították a bebörtönzött volt grúz államfőt, mert rosszabbodott az egészségi állapota. A Szaakasvilit ápoló Vivamedi klinika vezetője azonban tagadta, hogy az exelnök állapota válságos lenne.

 

Borítókép: Miheil Szaakasvili 2013-ban (Fotó: Wikimedia Commons/David Plas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.