Megérkezett az ENSZ a földrengéssel sújtott Szíriába, sokan lassúsága miatt bírálták a szervezetet

Először érkezett ENSZ-delegáció Szíria lázadók uralta északnyugati térségébe a múlt heti földrengés óta, hogy a természeti katasztrófa okozta károkról tájékozódjanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 15:43
null
Harem, 2023. február 11. Összedõlt házak romjai között emberek a szíriai Idlíb tartományban fekvõ Haremben 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erõsségû földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 24 ezret, a sérülteké a 85 ezret. MTI/AP Fotó: Gaisz asz-Szajed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ több szakosított szervezetének, a többi közt a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) munkatársaiból álló delegáció Törökország felől, Báb al-Hava átkelőjén érkezett a térségbe kedden. A látogatás nyolc nappal a Törökország déli és Szíria északnyugati részén történt súlyos, immár több mint 37 ezer halottat követelő földrengés után történt. A delegáció felkereste az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) Idlíb tartománybeli irodáját, valamint helyi tisztségviselőkkel találkozott.

A tragédia óta számos bírálat érte a világszervezetet azért, mert állítólag nem nyújt elegendő segítséget annak a mintegy négymillió embernek, aki Szíria lázadók irányította területein él, ahol a lakosság zöme már a földrengés előtt is humanitárius segélyekre szorult.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese vasárnap leszögezte: az ENSZ ez idáig cserben hagyta a Szíria északnyugati részén élőket.

Ugyancsak kedden a térségben aktív, fehérsisakosok néven ismert, nem hivatalos szíriai polgári védelem (SCD) bejelentette: befejezik a túlélők keresését. Az SCD vezetője, Ráed asz-Száleh azonban hangsúlyozta, hogy folytatják az eltűntek adatainak felvételét. A térségben egyelőre 2274 halottról és több ezer sérültről tudni.

Borítókép: Emberek az összedőlt házak romjai között a szíriai Idlíb tartományban fekvő Haremben 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után (Forrás: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.