Romániában ellenzik a legtöbben Ukrajna támogatását

Az utóbbi napokban a Bisztroje-csatorna mélyítése miatt feszültté vált Románia és Ukrajna viszonya.

null
Zaporizzsja régió, 2023. január 24. Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító jármûvön a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én. MTI/AP/Katerina Klocsko Fotó: Katerina Klocsko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániaiak ellenzik leginkább az Ukrajnának nyújtott európai uniós támogatást – derült ki az Eurobarométer friss kutatásából. A Maszol erdélyi portál által is idézett felmérés szerint a Romániában élő megkérdezettek helytelenítették a legnagyobb arányban – huszonöt százaléknyian – az ukránok humanitárius segélyezését. Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást is a románok helytelenítik leginkább, a válaszadók harmincöt százaléka nem ért egyet az Oroszország által megtámadott ország pénzügyi megsegítésével.

A romániaiak többsége ugyanakkor támogatja az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat és az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások EU-s finanszírozását. 

Romániában az utóbbi időben két Ukrajnával kapcsolatos téma is borzolta a kedélyeket. Bukarest bírálta, Magyarországgal közösen a Velencei Bizottság vizsgálatát kérte és román–ukrán tárgyalásokat sürgetett a nemzeti kisebbségekről szóló diszkriminatív kijevi törvénnyel kapcsolatban. Az utóbbi napokban a Bisztroje-csatorna mélyítése miatt vált feszültté Románia és Ukrajna viszonya. Az ukrán hajóút építése ugyanis veszélyezteti a Duna-delta vízellátását, az Európában egyedülálló természetvédelmi terület.

Közben Bogdan Aurescu külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésszakán azt mondta, hogy Románia békét akar Ukrajnának, de jelenleg riasztó mértékű az ellenségeskedés.

Amit mi akarunk, egyszerű: békét az ukrán népnek, győzelmet az elveknek és értékeknek, és kevesebb véres konfliktust a világban. De ami történik, az egyelőre nagyon távol áll ettől. Továbbra is riasztó mértékű ellenségeskedést látunk, amely az enyhülés jeleit sem mutatja, és elképzelhetetlen szenvedést, drasztikus és hosszú távú következményeket jelent a polgári lakosság számára

– idézte a bukaresti diplomácia vezetőjét az Agerpres román hírügynökség.

Aurescu egyebek mellett azt is elmondta, különösen aggasztó az emberi jogi helyzet és Oroszország Ukrajna elleni agressziójának humanitárius következményei, amelyeket többek közt az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni folyamatos támadások okoznak.

Borítókép: Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító járművön a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Katerina Klocsko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.