időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Tovább tart a hadiállapot Ukrajnában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 16:37 2023.02.07. 16:51
Tovább tart a hadiállapot Ukrajnában

Nagy többséggel megszavazta az ukrán parlament, hogy újabb kilencven nappal meghosszabbítják a hadiállapotot az országban – adta hírül az MTI.

Ez már a hadiállapot ötödik megújítása. A május 20-ig hatályos intézkedéssel egyidejűleg az általános mozgósítás időtartamát is meghosszabbították. Így továbbra is tilos a külföldi utazás – csekély kivétellel – a katonaköteles, tizennyolc és hatvan év közötti férfiak számára.

A hadiállapotot tavaly február 24-én rendelték el, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a parlament pedig többször meghosszabbította.

A legutóbbi hosszabbítás is kilencven napra szólt. Tavaly február 25-én írta alá Volodimir Zelenszkij elnök az általános mozgósításról szóló rendeletet, amelyet a törvényhozás ugyancsak többször meghosszabbított a hadiállapottal együtt.

A kijevi parlament kedden kétharmados többséggel hivatalosan kinevezte Ihor Klimenko volt országos rendőrfőnököt belügyminiszternek. A tárca előző vezetője, Denisz Monasztirszkij január közepén halt meg helikopterbalesetben. Azóta Klimenko volt a belügyminisztérium ügyvezető irányítója.

Megkapta a hivatalos kinevezését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) élére Vaszil Maljuk is, aki több mint hat hónapon át ideiglenes vezetőként töltötte be a tisztséget. Elődjét, Ivan Bakanovot, Volodimir Zelenszkij elnök fiatalkori barátját tavaly nyáron menesztették a biztonsági szervek körében végrehajtott elbocsátások során.

Borítókép: Az ukrajnai háborúban elesettek emlékére elhelyezett zászlók a kijevi Függetlenség (Majdan) térnél január 20-án (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.