időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Újabb életeket mentett a Hunor mentőcsapat Törökországban

Magyar Nemzet
2023.02.08. 20:51 2023.02.08. 21:08
Újabb életeket mentett a Hunor mentőcsapat Törökországban

Már tizenhat túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki a romok alól a Hunor mentőcsapat tagjai – közölte lapunknak eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szakemberek megállás nélkül, a nap 24 órájában a kárterületen vannak és túlélők után kutatnak. A tizenhat túlélő mellett egy macskát is kimentettek, illetve tizenhat elhunyt holttestét emelték ki.

A gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoznak az oldalára dőlt húszemeletes épület romjainál Antakya városában. A túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg.

A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és többtonnás vasbeton darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentésüket követően az egészségügyi személyzet megvizsgálja és elsősegélyben részesíti őket, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak. 

A Hunor tagjai a helyi távközlési rendszer összeomlása miatt nem tudnak hazaüzenni, de mindannyian jól vannak, kitartóan mentik a túlélőket.

Borítókép: Összedőlt épületek romjai előtt melegszik szabadtéri tűznél egy férfi a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.