időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Zelenszkij: Ukrajna Európáért harcol

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.09. 12:28 2023.02.09. 15:38
Zelenszkij: Ukrajna Európáért harcol

– Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket − jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén csütörtökön.

Volodimir Zelenszkij beszédében hangsúlyozta: Ukrajna Európáért harcol. 

Azért az Európáért, ahol az európai szabályok és elvek, a jogállamiság érvényesül, a társadalmak demokratikus államokban nyitottan működnek, az emberéletek fontosak, ahol hisznek a sokféleségben, a határokat nem sértik meg, ahol az emberek bízhatnak a jövőben. Olyan Európában, ahol egyetlen feltétel van: a tisztességes és demokratikus választások megtartása − mondta.

A háború azzal is fenyeget, hogy egy diktátor elpusztítja azokat az értékeket, amelyekben mi hiszünk Európában

− figyelmeztetett Zelenszkij, majd hozzátette: az orosz rezsim a gyűlöletet és az erőszakot a mindennapi élet részévé kívánja tenni. Olyan embertelen valóságot kíván teremteni, amire mi Európában nemet mondunk − húzta alá. Szavai szerint az európai értékek csak győzelem esetén védhetők meg. A győzelem a következő nemzedékek számára fontos igazán, ugyanis a béke és a biztonság a jövő záloga − mondta. Kiemelte továbbá: az Európa jövőjét biztosító közös győzelem nemcsak a politikusokon, hanem mindenkinek a kiállásán múlik. Eljön majd a nap, amikor az orosz agresszor belefárad a harcba − mondta.

Zelenszkij beszédében megköszönte, hogy az Európai Unió és tagországai jelentős katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának, továbbá − mint mondta − az uniós tagjelölti státus megadása reményt és erőt adott Ukrajnának, hogy helytálljon a harcmezőkön. Az ukrán elnök végezetül reményét fejezte ki, hogy uniós tagországként erősítheti majd az európai szövetséget.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt mondta, győzelemre van szükség, amelyhez a tagállamoknak gyorsan meg kell fontolniuk a következő lépéseket, köztük a szabadság védelméhez szükséges repülőgépek biztosítását. Az Európai Unió mindaddig Ukrajna mellett áll, amíg meg nem születik a megérdemelt győzelem – tette hozzá az EP-elnök.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
 

Háború Ukrajnában

Megszólalt Putyin Kína és Oroszország valós kapcsolatáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.