időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo

Az azonos nemű párok megáldását megszavazó püspökök kizárása mellett szólalt fel két bíboros

Magyar Nemzet
2023.03.20. 16:37 2023.03.20. 17:21
Az azonos nemű párok megáldását megszavazó püspökök kizárása mellett szólalt fel két bíboros

Komoly kritikával illette két bíboros a német Szinodális Út végszavazásának eredményét, a német Gerhard Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció volt prefektusa és az amerikai Raymond Leo Burke – írja a Catholic Herald és annak nyomán a Mandiner.

A Szinódusi Út nevű reformgyűlést vezető testület a közelmúltban megszavazta, hogy 2026 márciusától be kellene vezetni, hogy az azonos nemű párok is kaphassanak hivatalos egyházi áldást Németországban. Ugyanakkor több püspök nem szavazta meg a dokumentumot. A végszavazáson számos más liberális újítást is kezdeményeztek, például a kötelező cölibátus eltörlését és a női papság irányába tett lépéseket. 

Az egyház tanításával ellenkező újításokat 58 püspök ellenezte, 11 tartózkodott és 38 megszavazta azokat.

Az azonos neműek megáldásával kapcsolatos határozat teljesen mértékben szemben áll az utoljára 2021-ben deklarált egyházi állásponttal,

miszerint az egyház nincs felhatalmazva arra, semmilyen körülmények között, hogy megáldjon azonos nemű párokat.

Müller bíboros az EWTN katolikus tévécsatornának adott interjújában azt mondta: a határozatot megszavazó püspökök „abszolút a katolikus doktrínákkal szembe mennek. A dogmák definíciójával szemben. Kell lennie egy bírósági tárgyalásnak. El kell ítélni őket. És el kell távolítani őket a hivatalukból – kivéve, ha megtérnek.”

Müller úgy fogalmazott: 

a keresztségi hitvallást lecserélték a pogány LMBTQ-ideológia bálványára. 

Szerinte Krisztus keresztje helyett a német Szinodális Út vezetői a szivárványos zászlót emelték magasba, és a keresztény hitvallás helyett neopogány vallást követnek.

Burke bíboros hasonlóakat mondott: szerinte

a legsúlyosabb bűnöket követték el Krisztus ellen a német Szinodális Úton, és a kánonjogban ott szerepelnek ma megfelelő szankciók.

Ferenc pápa 2019 nyarán diplomatikus, de határozott levelet írt, amelyben megpróbálta visszaterelni az akolba a német egyházat. A német egyház viszont csendben, de ignorálta a pápai útmutatást. A javaslataikat három „szinódusi gyűlés” tárgyalta 2020. január– februárban, 2021. szeptember–októberben, illetve idén február elején Frankfurtban. A 69 német püspök többsége részt vett a folyamatban, habár éppenséggel ignorálhatták volna is azt, hiszen az egyház nem demokrácia.

 

A Szinodális Út nem tévesztendő össze sem a Ferenc pápa által 2021-ben meghirdetett úgynevezett „szinódusi úttal”, amely a plébániáktól a nemzeti egyházakig gyűjti össze a hívek tapasztalatait, hogy aztán azokat a 2023 őszén tartandó püspöki szinóduson tárgyalják. A Szinódusi Út (Synodaler Weg) a német katolikus egyház 2019 decembere óta tartó reformgyűlése, amelyet egy világi hívekből álló csoport, a Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) kezdeményezett. A ZdK sikerrel diktálta a tempót még a püspöki karnak is az előző években. A bizottság világiak szervezete, tehát semmiféle formális hatalma és joga nincs egyházi ügyekben dönteni, inkább nyomásgyakorló lobbicsoportnak tekintendő.

 

 Borítókép: Gerhard Ludwig Müller (Fotó: YouTube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.