Amerikai lapnak dolgozó újságírót tartóztattak le Oroszországban, kémkedés a vád

A hidegháború óta kémkedés vádjával most tartóztatnak le először amerikai lapnak dolgozó riportert Oroszországban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Politico2023. 03. 30. 11:41
A The Wall Street Journal amerikai napilap (Fotó: SVT Nyheter / Twitter)
A The Wall Street Journal amerikai napilap (Fotó: SVT Nyheter / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kémkedés vádjával letartóztatták Jekatyerinburgban Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal amerikai napilap tudósítóját – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A közlemény szerint Gershkovich „titkos információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységéről”. Az FSZB nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor tartóztatták le az újságírót. 

Gershkovich akár húszéves börtönbüntetést is kaphat, ha kémkedésért elítélik.

A The Wall Street Journal honlapja szerint Evan Gershkovich Oroszországról, Ukrajnáról és a Szovjetunió utódállamairól írt tudósításokat. Korábban az AFP francia hírügynökség és a The Moscow Times angol és orosz nyelvű napilap tudósítója volt, valamint az amerikai The New York Times napilapnál is dolgozott. 

Az AP hírügynökség szerint Gershkovich az első amerikai lapnál dolgozó újságíró a hidegháború óta, akit kémkedés vádjával tartóztatnak le Oroszországban.

A Politico szerint egyre több újságíró panaszkodik arról, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta, egyre nehezebb külföldi újságíróként dolgozni Oroszországban. „Ellenségeskedésről, vízum visszatartásról, extra papírmunkáról, kötelező helyi kísérőszemélyzet alkalmazásáról” számoltak be.

A Riporterek Határok Nélkül nem kormányzati szervezet Twitter-üzenetében azt írta, hogy Gershkovich „Wagner csoport után nyomozott”. A szervezet „megtorlásnak” nevezte az incidenst.

Borítókép: a The Wall Street Journal amerikai napilap (Fotó: SVT Nyheter/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.