időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Amerikai lapnak dolgozó újságírót tartóztattak le Oroszországban, kémkedés a vád

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Politico
2023.03.30. 11:41 2023.03.30. 12:06
Amerikai lapnak dolgozó újságírót tartóztattak le Oroszországban, kémkedés a vád

Kémkedés vádjával letartóztatták Jekatyerinburgban Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal amerikai napilap tudósítóját – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A közlemény szerint Gershkovich „titkos információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységéről”. Az FSZB nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor tartóztatták le az újságírót. 

Gershkovich akár húszéves börtönbüntetést is kaphat, ha kémkedésért elítélik.

A The Wall Street Journal honlapja szerint Evan Gershkovich Oroszországról, Ukrajnáról és a Szovjetunió utódállamairól írt tudósításokat. Korábban az AFP francia hírügynökség és a The Moscow Times angol és orosz nyelvű napilap tudósítója volt, valamint az amerikai The New York Times napilapnál is dolgozott. 

Az AP hírügynökség szerint Gershkovich az első amerikai lapnál dolgozó újságíró a hidegháború óta, akit kémkedés vádjával tartóztatnak le Oroszországban.

A Politico szerint egyre több újságíró panaszkodik arról, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta, egyre nehezebb külföldi újságíróként dolgozni Oroszországban. „Ellenségeskedésről, vízum visszatartásról, extra papírmunkáról, kötelező helyi kísérőszemélyzet alkalmazásáról” számoltak be.

A Riporterek Határok Nélkül nem kormányzati szervezet Twitter-üzenetében azt írta, hogy Gershkovich „Wagner csoport után nyomozott”. A szervezet „megtorlásnak” nevezte az incidenst.

Borítókép: a The Wall Street Journal amerikai napilap (Fotó: SVT Nyheter/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.