Bekérették az amerikai nagykövetet a Szent II. János Pálról szóló dokumentumfilm miatt

A varsói külügyminisztériumba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 09. 18:51
mpa2149330
Pope John Paul II (Karol Wojtyla) celebrating the Holy Mass at the Sanctuary of Our Lady of Deliverance. Popenguine, Senegal. February 1992 ©Galazka/MP/Leemage (Photo by GRZEGORZ GALAZKA / leemage / Leemage via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetével folytattak megbeszélést a varsói külügyminisztériumban csütörtökön „a Lengyelországban működő egyik televízió tevékenységének következményei miatt” – közölték a tárca honlapján. Lengyelországban komoly tiltakozást váltott ki az amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízióban sugárzott, Szent II. János Pálról szóló film, a parlament (szejm) várhatóan hamarosan határozatot fogad el az ügyben.

A külügyi közlemény szerint Mark Brzezinski nagykövetet „a lengyel piacon beruházó egyik televíziócsatorna tevékenysége kapcsán (…) hívták meg” a minisztériumba. A szóban forgó csatorna „működésének ugyanis ugyanolyan következményei lehetnek, mint a lengyel társadalom megosztására és feszültségkeltésre irányuló hibrid háborúnak” – áll a közleményben.

A nagykövetet tájékoztatták az említett következményekről, amelyek között Lengyelország elrettentő képességének, valamint a veszélyekkel szembeni ellenálló képességének gyengülését is megemlítették. A lengyel diplomácia lépését azzal hozták összefüggésbe, hogy a TVN24 amerikai tulajdonú lengyel kereskedelmi hírtelevízió hétfőn egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyben azt taglalták, hogy a néhai Szent II. János Pál a pápává választása előtt, krakkói érsekként mit tudhatott a lelkészek által elkövetett pedofil bűntettekről.

A film – amelyet Marcin Gutowski rendezett – számos tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán az egykori „lengyel pápa” több felszólalását, köztük a kommunizmus bukása előtti lengyelországi zarándoklatát is felidéző videófilmet tett közzé Facebook közösségi honlapján. Ebben Morawiecki aláhúzta, hogy a háború ma nemcsak Lengyelország keleti határain túl zajlik. 

„Sajnos, léteznek olyan körök, amelyek nem katonai, hanem civilizációs háborút próbálnak kiváltani Lengyelországban” 

– jelentette ki. Továbbá megalapozatlannak minősítette azokat az érveket, amelyek szerint az egykori pápa pedofíliát tussolt volna el. Rámutatott, hogy Szent II. János Pált a TVN24 filmjében például egy kommunista állambiztonsági ügynök megszólaltatása révén próbálják kompromittálni. A pápával szembeni támadások olyan körökből indulnak, amelyek „a hagyomány, a kultúra és a normalitás helyébe a társadalom többsége által eddig élt életet felforgató forradalmat” akarják tenni – fogalmazott Morawiecki, és Szent II. János Pál emlékezetének védelmére szólította fel a lengyeleket.

Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden nyilatkozva hangoztatta: Szent II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője. A tekintélyét érő hazugságok felérnek egy „második merénylettel” a néhai pápa ellen – utalt az érsek a Szent II. János Pálnak súlyos lőtt sebeket okozó, 1981-ben a vatikáni Szent Péter téren elkövetett támadásra.

A lengyel szejm már csütörtökön tárgyal a Szent II. János Pál jó hírnevének védelmét célzó határozattervezetről.

Borítókép: II. János Pál pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.